Kako da budete srećniji na poslu: Šta sabotira sreću

by | decembar 7, 2023
Kako da budete srećniji na poslu: Šta sabotira sreću; ilustracija zadovoljne žne u kancelariji

Za veliki broj ljudi, radno okruženje je izvor ogromonog stresa koji narušava psihofizičko zdravlje. Kako da budete srećniji na poslu i sačuvate zdravlje?

Kako znate da li je ono što trpite zaista toksično radno okruženje, problem u vašem pristupu poslu ili samo tipični izazovi sa kojima se većina ljudi suočava u svom profesionalnom okruženju? Obratite pažnju na sledeće navike u ponašanju zbog kojih se osećate nesrećno na poslu.

Medifem®

Kako da budete srećniji na poslu: Uklonite sledeće sabotere

1. Rad bez pauza

Svi imamo te dane kada smo pod ogromnim opterećenjem i odmor nam se čini kao nedostižni luksuz. Čak radite i za vreme pauze za ručak i nastavljate da radite i nakon završetka radnog vremena. A šta ako je ovo ponašanje zapravo kontraproduktivno i krade vam sreću?

Istraživanja su dosledno pokazala da su našem mozgu potrebne redovne pauze da bi funkcionisao optimalno. Ako konstantno zanemarujemo ovu potrebu, mi ne povećavamo svoju produktivnost – mi je sabotiramo.

U početku može biti izazovno, ali pokušajte da uključite redovne pauze u svoj radni dan. Bilo da je u pitanju kratka šetnja, miran trenutak uz šoljicu kafe ili jednostavno odlazak od svog stola na nekoliko minuta. Ove pauze mogu da podmlade vaš um i poboljšaju performanse. Zapamtite, ne radi se o tome da radite više, već pametnije. To je jedna od bitnih stavki ako želite da budete srećniji.

2. Težnja ka savršenstvu

Perfekcionizam može izgledati kao poželjna osobina, posebno u profesionalnom okruženju. Možda mislite da je postavljanje visokih standarda znak posvećenosti. Ali šta ako ova potraga za savršenim rezultatom zapravo ometa vaš uspeh i sreću na poslu?

Iznenađujuće, perfekcionizam može dovesti do odlaganja, sagorevanja, pa čak i da utiče na naše mentalno zdravlje. Strah od pravljenja grešaka često nas drži zaglavljenima i sprečava nas da napredujemo. Umesto da težite savršenstvu, pokušajte da prihvatite koncept „dovoljno dobar“. Ovo ne znači pristajanje na osrednjost, ali shvatanje da je ponekad urađeno bolje nego savršeno.

Shvatite da su greške deo procesa učenja i da nam pomažu da rastemo i lično i profesionalno. Zapamtite, ne radi se o tome da budete besprekorni, već o tome da budete efikasni i otporni.

3. Ignorisanje ličnog blagostanja

U težnji da se popnemo na profesionalnoj lestvici, zanemarujemo lično blagostanje. Možda osećate da san, vežbanje ili zdrava ishrana ne utiču direktno na vaš radni učinak. Ali šta ako zanemarivanje ovih aspekata vašeg života zapravo podriva vašu produktivnost i sreću na poslu? Brojne studije pokazale su da nedostatak sna, fizička neaktivnost i loša ishrana mogu negativno uticati na naše kognitivne sposobnosti, raspoloženje i nivo energije.

Počnite da dajete prednost svom blagostanju. Pobrinite se da dovoljno spavate, redovno se bavite fizičkom aktivnošću i hranite svoje telo zdravom hranom. Ovo ne samo da će poboljšati vaš radni učinak, već i poboljšati vašu ukupnu sreću. Zapamtite, vi niste samo profesionalac – vi ste ljudsko biće koje treba da se brine o svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Medifem®

Nadya Ustyuzhantseva/gettyimages.com