Kako da dobijete posao iz snova

by | novembar 29, 2023
Kako da dobijete posao iz snova; intervju za poso

Koje veštine će vas izdvojiti od drugih kandidata? Šta se danas skoro više ceni od obrazovanja i iskustva? Kako da dobijete posao iz snova?

Kompanije iz različitih oblasti danas se suočavaju sa problemom pronalaženja efektivnog kadra. A to nije samo zbog činjenice da na tržištu nema dovoljno stručnjaka za određenu oblast. Danas sve više kandidata iz „zoomer“ generacije očekuje da dobije sve odjednom. Istovremeno mnogi od njih ne žele da budu vezani za radno mesto, ne žele da ulože mnogo truda, ali imaju visoka očekivanja. Ismatraju da u startu zaslužuju veliku platu. Nekada su ta očekivanja potpuno opravdana, ali najčešće nisu. Koje to veštine treba da posedujete ako želite posao iz snova?

Medifem®

Kako da dobijete posao iz snova: Šta će vas izdvojiti iz ostalih

Znate čime želite da se bavite u životu

Na razgovore za posao često dolaze kandidati koji još uvek nisu definisali čime žele da se bave u životu. Dotična kompanija za njih postaje eksperimentalna platforma, gde očekuju da se okušaju u određenoj ulozi.

Rad sa ljudima koji traže sebe je veoma težak. A poenta nije samo u tome da takvi zaposleni mogu da odu u bilo kom trenutku – oni, po pravilu, i obavljaju svoje dužnosti bez mnogo entuzijazma.

Nije lako pronaći posao koji vam se sviđa i koji će vam doneti dobar prihod. Ali kada čovek zaista voli ono što radi, daje 100% i pokazuje dobre rezultate. Razmislite koje veštine posedujete i da li će vam one biti korisne u oblasti koja vas zanima.

Stalno nadograđujete svoje znanje i veštine

Naravno, tržište ceni gotove stručnjake sa obrazovanjem i iskustvom. Ali ono što je danas mnogo važnije jeste stalno učenje i sticanje savremenih profesionalnih veština. Ima specijalista koji posle angažovanja veruju da imaju sve potrebne kvalifikacije i prestaju da se razvijaju, navodeći da nemaju vremena i želje. U nekom trenutku, kandidati sa manje radnog iskustva, ali sa više znanja iz savremenih oblasti mogu biti mnogo bolji kandidati za određenu poziciju.

Razvijene komunikacijske veštine

Ako vaš posao uključuje interakciju sa ljudima, a ne sa mašinama, onda će, najverovatnije, poslodavac posebnu pažnju posvetiti vašim komunikacijskim veštinama. Od toga će zavisiti atmosferau timu, a samim tim i učinkovitost.

Razvijte svoje pregovaračke veštine. Naučite da saslušate svoje kolege, prijatelje, članove porodice i jasno komunicirate svoje misli, stavove i potrebe. Tražite zajednički jezik. Sposobnost pregovaranja sa bilo kojom osobom je veoma važna veština koja povećava vašu efikasnost.

Dobar balans između privatnog i poslovnog života

Otpornost na stres svake godine postaje sve vredniji kvalitet za one koji traže posao. Kada se sve oko njega ruši, čovek mora da ima unutrašnju podršku. Da biste razvili ovaj kvalitet, morate razumeti svoje prednosti i mane.

Pored toga, važno je da vodite računa o sebi i uspostavite ravnotežu između posla i privatnog života. Da biste pokazali dobre rezultate, izborili se sa stresom i ne pregoreli, potrebno je da raspodelite svoje resurse tako da imate bar jedan ceo slobodan dan nedeljno.

Timski igrač

Nije tajna da mnoge kompanije danas imaju dobro razvijenu korporativnu kulturu i podstiču timski rad. Zato se toliko ceni „timski igrač“. Ako ostavite takav utisak na intervjuu za posao, to će povećati vaše šanse da dobijete posao iz snova.

Medifem®

gpointstudio/gettyimages.com