Sirtfood dijeta: Novi način gubitka kilograma pred venčanje (a dozvoljena je čokolada!)

by | septembar 6, 2022
sirtfood dijeta

Sritfood dijeta je sistem ishrane koji pomaže članovima kraljevske porodice i slavnim ličnostima da budu u formi pre važnih događaja.

Svi, bez izuzetka, žele da izgledaju posebno neodoljivo na dan venčanja ─ uključujući i članove kraljevske porodice. Početkom 2018. paparaci su često hvatali princa Haryja u Čelsiju na vratima KKS fitnes kluba. Ovde je godinu dana ranije Pipa Middleton usavršila svoju figuru pre venčanja. Ali moderne kraljevske porodice i krem britanskog društva preferiraju tu instituciju ne samo zbog moderne opreme i profesionalnih trenera.

Posetiocima se nudi posebna dijeta – sirtfood .

Šta je sirtfood dijeta?

Sirtfood sistem ishrane, koji su razvili nutricionisti Aidan Goggins i Glen Matten, pozicioniran je ne toliko kao dijeta, već kao ekspresni program protiv starenja koji će dovesti telo, kako kažu, u vrhunsku formu. Goggins ga naziva „pojačavanjem performansi“ i posebno ga preporučuje fudbalerima, ragbistima i nautičkim regatašima (u ranim fazama popularizacije sitre hrane, ovo je bila njegova glavna publika). Ovo je ujedno i idealna opcija za mladence, uzimajući u obzir dužinu i potrošnju energije tokom svadbenog maratona!

Glavna stvar o sirt hrani

Goggins i Matten su sertifikovani nutricionisti (a Aidan je i farmaceut). Oni su formirali osnovne principe ishrane nakon što su pažljivo proučavali korisna svojstva biološki aktivne supstance resveratrola. Resveratrol se nalazi u kožici grožđa, a samim tim i u crvenom vinu, i daje napitku gomilu korisnih svojstava – antioksidativnih, hipoholesterolemičnih, kardioprotektivnih, pa čak i antikancerogenih. Naravno, govorimo o upotrebi vina u razumnim količinama u zavisnosti od starosti i terapeutskih indikacija.

Resveratrol pripada klasi sirtuina – ćelijskih enzima. Svetski naučnici dugo su pretpostavljali da su citruini odgovorni za sposobnost tela da izdrži stres, reguliše proces starenja, obezbeđuje prevenciju bolesti povezanih sa starenjem i da su odgovorni za očekivani životni vek.

Goggins i Matten su naglasili da konzumacija određenih namirnica – posebno oraha, kapara, crvenog luka i crne čokolade – aktivira proizvodnju sirtuina u telu, što pomaže ćelijama da se aktivno popravljaju. Ovde je važno razumeti da sirtuini, iako su proteini, nisu oni koji se mogu dobiti putem hrane: oni se ne mogu jednostavno „uzimati“ kao vitamini hranom jedući šaku orašastih plodova ili tanjir povrća.

Ali možete pokrenuti mehanizam formiranja sirtuina. Neke namirnice su zaista sposobni za to, pre svega oni koji su bogati polifenolima. Goggins i Matten su ih nazvali „sirt hranom“ (sirtfoods) po analogiji sa „superhranom“.

Sirtfood dijeta i kako funksioniše

Svaki sirtfood ima svoju kombinaciju biološki aktivnih supstanci koje su korisne za organizam, ali nutricionisti su otišli korak ​​dalje. Otkrili su da je kombinacija nekoliko namirnica sa visokim sadržajem sirtuina višestruko povećala efekat. Samim tim, počeli su da istražuju kombinacije i biraju one od kojih bi mogli da naprave dnevni meni. Tako su Goggins i Matten usput otkrili da sastav nekih proizvoda sprečava nastanak telesne masti, dok drugi aktiviraju iskorišćenje postojećih (naravno, uz neophodan fizički napor). Bili su impresionirani rezultatima: „Pretpostavili smo da će ispitanici smršaviti, ali nismo mislili da će prosečan gubitak težine biti 50%“.

Sedmodnevni meni

Na osnovu istraživanja, nutricionisti su osmislili sedmodnevni plan obroka zasnovan na sirtfood-u. Dizajniran je da pomogne ne samo da brzo izgubite težinu, već da aktivirate skrivene rezerve tela i date mu dobar podsticaj. Dobra vest je da se mnoga od namirnica pojavljuju na našem stolu svakog dana, a neke (kao što su čokolada, kafa i vino) ne moraju da se odbace.

Dakle, glavne sirt namirnice su; heljda, kapar, celer, čili, crna čokolada (sa najmanje 85% kakaa), kafa, maslinovo ulje (naravno, ekstra devičansko), zeleni čaj (idealno matcha), kelj, beli luk, urme, rukola, peršun, cikorija, crveni luk, crveno vino (idealno pino noir), soja, tamno bobičasto voće (trešnje, jagode, kupine, borovnice, maline ), kurkuma kao i orašasto voće.

Plan dijete

Konvencionalno je podeljen u dve faze. Brza faza, kao neka vrsta prisilnog marša, omogućiće vam da izgubite 3-3,5 kg za nedelju dana i brzo ponovo pokrenete svoje telo. Preporučuje se da se ponavlja jednom u tri meseca, čak i za one koji se stalno pridržavaju principa ishrane sirtfood.

Prvi, drugi i treći dan

Dnevno treba da popijete tri porcije zelenog smutija i jedan pun obrok sirtfood-a. Maksimalni dnevni unos kalorija je 1000.

Četvrti do sedmi dan

Morate se pridržavati sledećeg plana: dve porcije zelenog smutija dnevno i dva obroka sirtfood-a. Maksimum kalorija dnevno – 1500. Opšta pravila: piti smutije 1-2 sata pre obroka; ne jedite posle sedam uveče; nemojte piti alkohol (umesto toga – puno vode, kafe i zelenog čaja). Desert je komad crne čokolade.

Recept za zeleni smuti (jedna porcija – oko 250 grama):

2 šake kelja, šake rukole i grančica peršuna izmiksajte u blenderu. Dodajte malo celera (može i sa listovima), pola jabuke i sok od pola limuna i ponovo izblendajte. Začinite zelenu masu ½ kašičice mača čaj u prahu i, po želji, razblažite vodom do ugodne konzistencije.

Druga faza je konsolidacija rezultata

Opšta pravila: jedna porcija zelenog smutija dnevno (30 minuta pre doručka ili umesto užine pre ručka) i tri obroka sa maksimalnim sadržajem sirtfood-a. Večera treba da bude najkasnije do 19 časova. Poluproizvodi su isključeni iz ishrane, količina crvenog mesa se smanjuje (do 500 grama nedeljno). Možete jesti hleb i kiflice (od celog zrna) i piti crno vino (2-3 puta nedeljno). Večera najkasnije do 19 časova.

Sirtfood dijeta i efikasnost

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adele (@adele)


Ako verujete pristalicama sirtfoods-a (a sudeći po promenama u izgledu – čak i Adele, čak i Pipa Middleton, čak i princ Harry), savršeno pomaže da se brzo dovedete u formu, uključujući i gubitak nekoliko kilograma viška pre važnog događaja. Ali ovde se mora uzeti u obzir da je sirtfood dijeta oštro kritikovana jer nije u skladu sa EatWell vodičem – preporukama Nacionalne zdravstvene službe Engleske.

Prvo, drastično ograničenje kalorijskog sadržaja u ishrani će nužno dovesti do usporavanja metabolizma. Iskreno procenite: ako prepolovite kalorije i istovremeno volite da jedete, budite spremni da kada se vratite na prethodne nutritivne pokazatelje menija, težina se može vratiti, pa čak i sa povećanjem, odnosno jo-jo efektom.

Drugo, vrednost „ukusa“ ishrane – dozvoljeno je vino i čokolada – veoma je beznačajna, jer će sa sadržajem kalorija ovih proizvoda njihova količina biti minimalna (ako pratite navedenu preporuku od 1000-1500 kilokalorija).

Treće, nutricionisti savetuju da ne zaboravite da je gubitak težine u prvoj nedelji uglavnom posledica uklanjanja viška tečnosti iz tela. To znači da će se masnoća koja je rezervisana u telu početi da se topi tek posle 7. dana dijete i uz redovne posete teretani.

Transformacija Adel: „Želela sam da imam i snažno telo i snažan um!“

Lepota i zdravljedemaerre/iStock/Getty Images Plus via Getty Images