Tabata trening – za one koji nemaju vremena, a žele rezultate

by | novembar 4, 2020
Tabata trening

Ako nemate mnogo vremena za vežbanje, isrobajte tabata trening koji traje samo četiri minuta, a daje odlične rezultate

Tabata je vrsta intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT) koji je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji.

Ovaj trening izumeo je olimpijac, Japanac Izumi Tabata i njegov tim istraživača. Oni su dokazala da su intervali od 20 sekundi visoko intenzivnog rada i 10 sekundi odmora najefikasniji za povećanje aerobnog i anaerobnog kapaciteta u isto vreme. (Pročitaj: Trening za “lenštine”: Kako da prošetate kilometar bez izlaska iz kuće?)

Članak se nastavlja posle reklama

Prednost tabata treninga je to što traje četiri minute, unutar kojih 20 sekundi radite vežbe i 10 sekundi odmarate. Preporučeno je odraditi četiri ponavljanja, što znači da na kraju dobijete 16 minuta treninga.

Razlika između tabata treninga i drugih intezivnih vežbanja jeste što su u tabati pauze kraće od setova vežbanja.

Ovaj oblik treninga preporučuje se svima koji žele da skinu masne naslage, onima kojima manjka vremena za vežbanje ili onima koji vole da treniranju bez dodatnih rekvizita.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste početnik, odnosno ako ste odlazak na neku od fizičkih aktivnosti počeli nedavno i niste u kondiciji, strpite se i tek posle par meseci vežbanja isprobajte i ovaj.

Stručnjaci kažu kako u četiri minuta tako intenzivnog treninga možete postići bolje rezultate od klasičnog 60-minutnog aerobnog vežbanja. (Pročitaj: Ishrana i trening: Koja je to prava vrsta „fitnes goriva”)

Članak se nastavlja posle reklama

U nastavku pogledajte, pa isprobajte tabatu za početnike.

Članak se nastavlja posle reklama

Tabata princip

– Odaberete samo jednu aktivnost (trčanje, čučnjevi, jumping jacks, preskanje konopca…)

– Radite tu jednu vežbu sa 100% snage i brzine (najbolje što možete i najbrže što možete) 20 sekundi, pa odmorite 10 sekundi.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ponovite taj ciklus 20+10, bez prekida, osam puta.

Osim što je odličan način da sagorite masne naslage, tabatu može da radite bilo gde i bilo kada. To može da bude samostalan trening, a kod onih u kondiciji i aktivnost na kraju treninga.

lepotaizdravlje.rsVadym Petrochenko/Getty via Guliver