Vežbe u kući sa kojima ćete spremni izaći iz izolacije

Vežbajte, dočekajte leto spremne

by | mart 30, 2020
vezbe u kuci zdravlje

Vežbe u kući su prva pomoć u situaciji izolacije. Ne želite da se zapustite i potrebno vam je nešto kako biste izbacili energiju koju imate. Ne budite lenji, dočekajte leto spremni, pred vama je mnogo lepih dana.

Vežbe u kući su jedini način da oni koji inače ne vežbaju, povratak u normalan život dočekaju sa kakvom-takvom kondicijom. Kako to da im pođe za rukom priča Milan Zarić, master profesor sporta.

– Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta nedeljno fizičke aktivnost umerenog intenziteta – priča Zarić, napominjući da nije teško naći rekvizite za vežbe u kući.

– Za aerobne/kardio aktivnosti možete praktikovati preskakanje vijače, penjanje i silaženje uz stepenice ili ciljani step trening , za koji ćete koristiti običnu stolicu – objasnio je profesor sporta.

Članak se nastavlja posle reklama

devojka vezba kod kuce

Za aerobne aktivnosti, po profesoru, najbolje je izabrati ples. To je aktivnost u kojoj može učestvovati cela porodica.

Ples i igra uz muziku su možda i najbolji izbor aerobne aktivnosti. Skinite neku od aplikacija za učenje modernih plesova, startujete je na tv-u ili računaru i zaigrajte. Ukoliko živite u porodici, zajedno igrajte, družite se i smejte. 

Članak se nastavlja posle reklama

Preporuka je da porodični ples traje najmanje 30 minuta.

– Preporučujem vam da ovakva fizička aktivnost traje bar 30 minuta, sa pauzama od 60 sekundi na kraju svake pesme – rekao je Milan Zarić.

Članak se nastavlja posle reklama

U kući možete raditi i vežbe snage

Vežbe u kući su i vežbe snage, mogu da se rade i sa sopstvenim opterećenjem, a u njih kako kaže profesor Zarić spadaju:

– Sklekovi, iskoraci, čučnjevi, trbušnjaci, razne verzije upora odnosno plank-a, skokov, sve verzije vežbi gde nema pokreteta, kada ste u ”izdržaju”, vežbe u parteru, odnosno na strunjači – predložio je plan vežbi  za kućne uslove Milan Zarić.

Članak se nastavlja posle reklama

plank vezba lepota

 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako vežbe u kući učiniti težim?

– Vežbu možete učiniti težom ako je sporije izvodite, smanjujete pauze ili joj dodajete još neke elemente pokreta – rekao je profesor.

Međutim, nije imao konkretan odgovor na pitanje koliko čučnjeva je potrebno uraditi.

– Ne postoji univerzalan odgovor, jer treba voditi računa o mnogo faktora. Kada bismo gledali u procentima od maksimuma ili do otkaza onda je to 70-90% – objasnio je Milan za namojnačin#instagram.

Članak se nastavlja posle reklama

mame i bebe fitnes

Kako bi vežbe u kući imale efekta potrebno je adaptirati mišiće na nove uslove. Profesorov predlog je da se krene od deset čučnjeva, pa povećati.

– Da bi vežba imala efekta morate svoj mišić naterati da se adaptira na nove uslove, a kako on to bude činio, tako će rasti i broj čučnjeva koji možete da uradite. Krenite od deset, pa psotepeno povećavajte, tražeći svoj maksimum.

Članak se nastavlja posle reklama

Za vreme izolacije potrošite bar 400 kalorija

Potrudite se da u periodu izolacije svakog dana potrošite bar 400 kalorija na ovakve treninge ili kućne poslove, za koje trošite nešto više kalorija.

Nećete se ugojiti samo ako vaš kalorisjki unos ne bude veći od vaše kalorijske potrošnje. Nije vreme za rigorozne dijete, već je pravi trenutak da unesete sve potrebne makro i mikronutrijente, koji će vaš imunitet održati jakim i vas zdravim – rekao je master profesor sporta Milan Zarić.

Foto: Guliver/Getty

Članak se nastavlja posle reklama