Gorica Nešović: Kako se hranim

Poznata po svom neraskidivom odnosu s hranom koji je demonstrirala i pred kamerama, radijska voditeljka otkriva kako je ishranu prilagodila da radi u korist njenog zdravlja.

by | jun 2, 2021

Iako je neretko kuvala gostujući u TV emisijama, Gorica Nešović je svoju ljubav prema hrani pak morala da prilagodi svom zdravstvenom stanju, ali ističe da i u takvim okolnostima izbor nije mali.

Otkako joj je pre nekoliko godina dijagnostikovan dijabetes, iz korena je promenila navike u ishrani, a danas sa zadovoljstvom govori o svojoj disciplini na tom polju, kojom se vodi na svakodnevnom nivou.

KAKO VAŠA ISHRANA IZGLEDA DANAS?

Nažalost, čoveka mora da „udari neki problem” da bi uveo red u svakodnevni jelovnik, a to je trebalo da smo naučili još u osnovnoj školi. Ono što je dobro jeste to da mi je ishrana, što bi rekli nutricionisti, izbalansirana, da u njoj ima svega dovoljno i da mi sve to prija. Kao malo dete kad o njegovom zdravlju svi brinu – imam tri obroka i dve male užine. Ljudi često negoduju kako je takav sistem ishrane prekomplikovan, pravdaju se da ne mogu da se organizuju, ali to su samo izgovori.

ŠTA SMETE, A ŠTA NE SMETE, DA JEDETE?

Ne smem da jedem namirnice koje sadrže beli šećer – kolače, slatkiše, beli hleb, bilo šta od
belog brašna, sušeno voće, svinjsko meso, suhomesnate proizvode, sve što je masno… Ali smem mnogo toga drugog: zeleno povrće, sve što je iz porodice kupusa, boraniju, sočivo, pasulj, piletinu, ćuretinu, ribu, teletinu, mlečne proizvode, jaja. (Pročitajte i… Nina Lazić: Kako se hranim?)

IZ ČEGA SE KONKRETNO SASTOJE VAŠI OBROCI – DORUČAK, RUČAK I VEČERA?

Doručak: jedno kuvano jaje, nekoliko listova pilećih prsa,
parče sira, šoljica jogurta i parče raženog hleba, ili ovsene pahuljice s rendanom
jabukom, malo cimeta i malo seckanih oraha pa preliveno jogurtom. Ima dosta kombinacija.
Ručak: Malo parče piletine ili teletine, neko dinstano povrće, dosta salate i parče raženog hleba.
Večera: najviše volim brokoli s belim lukom i malo belog domaćeg sira. Za užinu
obično jedem voće.

KOLIKO ČESTO OBILAZITE PIJACU I DA LI KUPUJETE ORGANSKE NAMIRNICE?

Bitno mi je da znam prodavca na pijaci, u stvari – važno je da je on i proizvođač. Već godinama kupujem od ljudi iz istog kruga. Što bi rekla jedan među njima: „Sine,
to je iz moje bašte. Kako meni – tako i tebi”.

PRE NEGO ŠTO STE OTKRILI ZDRAVSTVENI PROBLEM, TRUDILI STE SE DA SMRŠATE RAZNIM DIJETAMA. ŠTA JE DALO REZULTATA U GUBLJENJU KILOGRAMA?

Rezultate daju upornost i disciplina. Ne može se očekivati da se za mesec dana preoblikujemo. Nije stvar u tome da se u određenom vremenskom periodu sprovodi dijeta, već da se promeni način celokupneishrane i uvede red, a to nije nešto privremeno – to mora biti trajno.

NEDOSTAJE LI VAM MESO I KAKO GA NADOMEŠĆUJETE?

Meso jedem u jako malim količinama, a neophodne proteine dodaju mi mlečni proizvodi i žitarice, koje se pritom lakše vare. Uostalom, nikad preterano nisam ni volela meso.

KOJI ZAČINI SU OBAVEZNI U VAŠOJ KUHINJI I KOJE OD NJIH SMATRATE NAJDRAGOCENIJIM ZA ZDRAVLJE?

Kurkuma i majčina dušica su obavezni, a ostali zavise od toga šta se sprema. Volim i kumin, kari, bosiljak, ruzmarin… Moj sin ponekad čak preteruje sa začinima, naročito indijskim,
pa nam je kuća nebrojeno puta mirisala na indijski restoran ako bi on spremao hranu. A i tu treba naći balans.

Razgovarala: Nadežda Jokić

lepotaizdravlje.rsMIRKO TABAŠEVIĆ ZA HELLO! MAGAZIN