Kako početi sa keto dijetom: 10 stvari koje treba da znate pre starta

by | 15 aprila, 2022
kako početi sa keto dijetom

Ovaj režim ishrane ne gubi na popularnosti, a evo i kako početi sa keto dijetom.

Ketogena dijeta podrazumeva visok udeo masti u ishrani, a veoma malo ugljenih hidrata. I, kao i svaki drugi režim ishrane, početak može biti težak – ipak je u pitanju radikalna promena. Ali jednom kada krenete, telo ulazi u stanje ketoze i počinje da sagoreva masne naslage.

Ali, sve ovo sigurno već znate, čim ste odlučili da se oprobate u ovom načinu ishrane. Međutim, pre početka, pažljivo pročitajte naredne redove.

Kako početi sa keto dijetom – 10 stvari koje morate znati

1 Informišite se o tome šta smete, a šta ne smete da jedete

Keto plan ishrane striktno limitira ugljene hidrate. Počinje se s između 20 i 30 grama ugljenih hidrata dnevno. Isto tako, dobro se raspitajte koje sve namirnice sadrže ugljene hidrate. Iako odmah pomislimo na testeninu, hleb, slatkiše i čips, ugljeni hidrati se nalaze i u pasulju, voću, povrću… Jedine namirnice koje uopšte ne sadrže ugljene hidrate su meso, jaja, riba i masnoće, kao što su puter i ulja (uključujući maslinovo i kokosovo).

2 Koji je vaš odnos prema mastima?

Ljudi se boje masti jer smo dosad dobijali informacije da su one štetne. Ipak, istraživanja su pokazala da zamenom zasićenih masti nezasićenim (i izbegavanjem nezdravih trans masti) smanjujemo rizik od srčanih oboljenja.

Da biste unosili više masti, krenite manjim koracima. Na primer, pojedite pljeskavicu bez hleba, sa zelenom salatom umesto lepinje. Umesto krompira ili pirinča, koristite povrće bez skroba. Kuvajte na maslinovom ulju. Polako izbacujte ugljene hidrate.

Pročitajte i… Keto dijeta – Detaljan vodič za početnike + jelovnik za 7 dana

3 Promenite mišljenje o proteinima

Jedna od najvećih mitova keto dijete jeste da možemo da jedemo proteine u neograničenim količinama. Međutim, protein se u organizmu pretvara u glukozu i prejedanje može da prekine proces ketoze. Imajte granicu prilikom pripreme obroka.

4 Sveže namirnice

Na internetu potražite keto recepte jer ćete u suprotnom ići linijom manjeg otpora i odlučićete se za ugljene hidrate. Isto tako, keto dijeta ne podržava konzumaciju visoko procesuiranih namirnica.

Isprobajte… Recept za keto punjeni karfiol

5 Isprobajte „bulletproof“ kafu

Kafa s kokosovim uljem ili puterom je topli napitak koji keto dijeta odobrava. Ona nas drži i duže sitima. Ipak, nemojte preterivati s količinama naročito ukoliko imate problema sa srcem i visokim holesterolom.

6 Razgovarajte sa porodicom

Pre započinjanja keto dijete razgovarajte sa članovima porodice i objasnite im koji je vaš plan ishrane. Pripremite ih na vaše nove navike.

7 Nuspojave

Kao i svi drugi režimi ishrane, i keto dijeta ima nuspojave. Najčešći simptom je takozvani keto grip. U prvih nedelju do 10 dana možda ćete se osećati letargično i umorno, a moguća je i pojava dijareje, zbog smanjenog unosa vlakana.

Pročitajte i… Sve nuspojave keto dijete

8 Konzumirajte elektrolite

Tokom ketoze, bubrezi koriste više tečnosti i elektrolita. Samim tim, potrebno ih je nadoknaditi. Vodite računa o tome da konzumirate dovoljno natrijuma i kalijuma. Solite hranu, jedite kelj, asparagus, babure…

9 Zapitajte se da li je keto dijeta za vas

Iako je ovaj režim ishrane popularan, ne mora da znači da će vama odgovarati. Apsolutno je najvažnije vaše zdravlje. Proveravajte krvnu sliku i obavezno se posavetujte s lekarom. Ukoliko imate zdravstvene probleme, posebno kardio-vaskularne ili gastro-intestinalne, ne pomišljajte da započnete ovaj način ishrane bez prethodne konsultacije sa stručnjakom!

10 Isplanirajte plan nakon dijete

Keto ishrana nije dugoročno rešenje i ne može da traje večno. Stoga, isplanirajte kako ćete se hraniti nakon dijete. A to ćete najbolje uraditi ukoliko se posavetujete sa nutricionistom.

lepotaizdravlje.rsjulief514/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.