Pitali ste nutricionistkinju: Kandida – koja hrana škodi, a koja godi?

by | 16 marta, 2022
Marija Đurković

Kandida je gljivica koja normalno nastanjuje ljudski organizam, ali šta učiniti u slučaju kada dođe do njenog prekomernog razvoja, odnosno kandidijaze? Koje namirnice treba izbegavati, a koje, pak, uključiti u ishranu? Na ovo pitanje odgovara nutricionistkinja Marija Đurković.

Nije nepoznanica da razne bakterije i gljivice prirodno naseljavaju naše telo i na taj način nam pomažu u varenju hrane, apsorpciji nutrijenata, sintezi vitamina, regulaciji pH vrednosti kože itd.

Te bakterije nazivamo dobrim, ali kada dođe do narušavanja njihove flore, loše bakterije dobijaju idealnu podlogu za razmnožavanje. Ukoliko se organizam ne izbori s njima, doći će do razvoja infekcije i upalnih procesa.

Kandida je jedan od najčešćih „domaćina“ koji nam pravi problem. Reč je o gljivici, tačnije obliku kvasca, čiji preterani rast i razmnožavanje dovodi do probijanja zidova creva, nakon čega ona dospeva u krvotok i počinje da nam stvara probleme.

Koji su simptomi kandide?

Kandida može zahvatiti razne delove tela, pa se u zavisnosti od toga i simptomi razlikuju. Najčešće je možete prepoznati po:

  • gljivičnoj infekciji na koži i noktima
  • problemima sa probavom (nadutost, zatvor)
  • belim flekama na jeziku i sluzokoži usta
  • čestim urinarnim i genitalnim infekcijama itd.

Kako korigovati ishranu u slučaju kandide?

Možda se pitate šta je to narušilo crevnu floru, pa je došlo da rasta kandide, a odgovor bi mogao biti neuravnotežena ishrana bogata prostim ugljenim hidratima i šećerima, ali i oralna kontraceptivna sredstva i terapija antibioticima koja je zajedno sa lošim, uništila i previše dobrih bakterija.

Ako su analize već potvrdile prekomerno prisustvo kandide, onda je vaš zadatak da što pre zaustavite njen dalji rast, a osim medikamenata, i dijetoterapija je od presudne važnosti za uspešan ishod.

Loša vest je da ćete na neko vreme morati da izbacite sve slatkiše iz ishrane, jer je šećer ono čime se kandida hrani, a dobra vest je da ćete vraćenjem prirodne ravnoteže dobrih i loših bakterija relativno brzo rešiti ovaj neprijatan problem.

Hrana koja škodi

Isključivanje iz ishrane namirnica koje pogoduju rastu kandide je važnije od „lečenja hranom“.

Zato je najbitnije znati da šećer hrani kandidu i da je potrebno izbaciti ga u svim njegovim oblicima: kupovni slatkiši, kolači, med, sokovi alkohol…

Zatim: Testo, pecivo i svi proizvodi s kvascem i brašnom.

Hrana koja godi

Osim lekova koje vam doktor prepiše, u ishranu možete uključiti i neke prirodne antibotike. Kod lečenja kandide se uglavnom preporučuju ulje divljeg origana, i verovatno najpoznatiji prirodni antibiotik, beli luk. Takođe i: propolis, matični mleč, žalfija, bosiljak, timijan…

 


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Pročitajte i… Kandida – sedam veličanstvenih namirnica protiv kandidijaze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.