Nešto vam se gricka? 10 namirnica zbog kojih vas neće gristi savest

by | 13 oktobra, 2020

Kada smo gladni stomak nam krči, glava pulsira i osećamo bes. Srećom, glad možemo zavarati odgovarajućom hranom, a ako odaberemo zdrave namirnice, dobićemo energiju, ali ne i masne naslage.

Avokado
Avokado sadrži puno zdravih masti i vlakana, koji se polako vare, što povećava sitost. Pored toga, avokado zahvaljujući kalijumu pomaže u snižavanju krvnog pritiska opuštanjem krvnih sudova i ispiranjem viška natrijuma.

Jaja
Pokušavate da izbegnete krčanje stomaka? Skuvajte jaja koja obezbeđuju proteine i masnoću, a oboje pomažu da duže ostanete siti. Jaja sadrže omega-3 masne kiseline, esencijalni hranljivi sastojak koji moramo dobiti iz hrane, jer ga naše telo ne proizvodi. (Pročitaj: Šarene korpice od jaja i povrća poklon su za sva čula (video))

Ovas
Beta-glukan, rastvorljiva vlakna u ovsu, usporavaju varenje, što pokreće signal sitosti. Ovas doprinosi i zdravlju kostiju, jer sadrži kalcijum i magnezijum, koji podržavaju apsorpciju kalcijuma aktiviranjem vitamina D.

Zdrave namirnice

Banana
Ako vam treba brzi zalogaj, uzmite bananu. Ona je sjajan izvor vlakana, koja usporavaju prolaz hrane kroz probavni sistem i tako pomaže da satima ne osetite glad. Takođe predstavlja izvor ugljenih hidrata koji daju energiju. (Pročitaj: Da li je banana dobar izbor za gubitak kilaže?)

Sočivo
Sočivo je izuzetno zdravo, ali zbog velike količine vlakana može prouzrokovati gasove i nadimanje. Količinu koju jedete povećavajte postepeno i pijte puno vode da biste pomogli vlaknima da se nesmetano kreću kroz probavni sistem. Sočivo obavezno potopite pre kuvanja, kako biste razbili fitinsku kiselinu, koja sprečava telo da apsorbuje minerale poput magnezijuma i gvožđa.

Orašasti plodovi
Oni sadrže puno nezasićenih masti, koje pokreću oslobađanje određenih hormona zaduženih za osećaj sitosti. Orašasti plodovi takođe sadrže vlakna i proteine, ali i masti, tako da vodite računa o veličini porcije.

Supa
Pileća supica sa povrćem koju već imate u frižideru spasiće vas onda kada nemate vremena da pravite sendvič ili neki drugi doručak. (Pročitaj: Garantovano popravlja raspoloženje – ukusna čorbica od pečuraka)

Riba
Masna riba, poput lososa ili tune, utoliće glad zahvaljujući visokom sadržaju proteina i omega-3 masti.

Kako spremiti ribu

Kokice
Žudite za grickalicama? Odaberite kokice. One su dobar izvor vitamina, minerala i vlakana, ali izbegavajte varijante koje sadrže so, šećer i veštačke sastojake.

Grčki jogurt
Zdrav je jer objedinjuje proteine i kalcijum, ali podrazumeva se da treba jesti onaj koji je nezaslađen.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Shape