Alergija na ambroziju: Zašto ste odjednom postali alergični

by | 30 avgusta, 2023
Alergija na ambroziju

Alergija na ambroziju je u punom jeku i čini se da svake godine sve veći broj ljudi ima ovaj problem. Zašto ste odjednom postali alergični?

U ovom članku ćemo objasniti šta tačno uzrokuje alergiju, kada se to može dogoditi i da li su simptomi alergije gori u odraslom dobu ili u detinjstvu.

Alergija na ambroziju: Kako dolazi do razvoja alergije?

Imunološki sistem  stvara različita antitela kako bi nas zaštitio od bolesti. Za alergije, imunološki sistem generiše imunoglobulin E, takođe poznat kao IgE, koji pomaže u borbi protiv simptoma alergije. IgE je hemijski glasnik koji putuje do ćelija da bi preneo informaciju da je potrebna hemijska odbrana od stranog osvajača.

Vremenom, imunološki sistem razvija ono što je poznato kao imunološka memorija. To je ono što omogućava vakcinama da rade. Kod alergije, međutim, ovaj odgovor je pojačan, a ponovljena izloženost alergenu izaziva ponavljajuće preterane reakcije imunološkog sistema. Ovo proizvodi alergijski odgovor koji može uključivati kijanje, kašalj, zapušen nos i otežano disanje ili pojačane simptome astme. IgE antitela se prave po meri za svaki tip alergena. Zbog toga možete biti alergični na jednu ili dve određene namirnice ili polen i tolerisati druge bez problema.

Kada osoba razvija alergije?

Alergije se mogu razviti u bilo kom trenutku u životu. Jedan faktor koji povećava vaše šanse je porodična istorija. Ako je jedan roditelj alergičan na ambroziju, postoji 30-50% šanse da će njihovo potomstvo razviti alergiju na ambroziju. Ovo skače na 60-80% ako su oba roditelja alergična. U mnogim slučajevima, alergije se prvi put javljaju u ranom životu, tokom detinjstva ili u detinjstvu. Većina ovih alergija će biti doživotna briga, iako neke mogu da se reše same.

Možete li razviti alergiju na ambroziju kasnije u životu?

Svakako je moguće razviti alergiju na ambroziju u odraslom dobu. Alergije kod odraslih mogu se pojaviti naizgled niotkuda zbog izlaganja novim alergenima u okruženju, porodične istorije i promena u imunološkom sistemu. Ne postoji način da izbegnete alergije koje se javljaju kod odraslih ako ste im podložni, jer ne možete očekivati da znate svaki okidač koji bi mogao izazvati alergijsku reakciju, a zatim ga izbegavati. Pored toga, postoje neka nedavna istraživanja koja pokazuju da izbegavanje alergena može povećati verovatnoću da pojedinac razvije alergije. Jer imunološki sistem nije upoznat s više supstanci.

Da li su alergije gore u detinjstvu ili odrasloj dobi?

Istraživanje koje se pojavilo u članku iz 2012. godine u MassGeneral bolnici za decu u Masačusetsu sugeriše da su odrasli možda najviše izloženi riziku od intenzivnih, ozbiljnih simptoma. Ponašanje odraslih kao što je uzimanje određenih lekova (kao što su ACE inhibitori, beta-blokatori i NSAIL, čak i aspirin) i konzumiranje alkohola mogu povećati rizik od teške anafilakse. Vežbanje i astma takođe mogu povećati težinu reakcije. Naravno, mala deca koja ne mogu da opišu simptome takođe mogu imati ozbiljne reakcije koje prolaze neprimećeno i napreduju do opasnih nivoa.

Kvercetin je vaš najbolji saveznik u borbi s alergijom na ambroziju

Kvercetin je antioksidans flavonoid koji se nalazi u mnogim biljkama i namirnicama. Istraživanja sugerišu da dodavanje kvercetina ishrani može pomoći u ublažavanju simptoma alergije na ambroziju. Kvercetin ima antialergijska i antihistaminska svojstva. Istraživači su otkrili da kvercetin može smanjiti respiratorne tegobe koje se javljaju u slučaju alergije na ambroziju. Kvercetin je prirodno prisutan u mnogim namirnicama i biljkama, uključujući: jabuke, bobičasto voće, crni čaj, heljdu, grožđe, paprike, crveni luk, crno vino.

Međutim, uzimanje suplemenata kvercetina će dati mnogo bolje rezultate u suzbijanju neprijatnih simptoma alergije na ambroziju nego konzumiranje navedenih namirnica. To je zato što hrana sadrži znatno niže nivoe flavonoida. 

 

BiVits® ACTIVA Quercetin phospholipid:

Jedinstvena formulacija koja u jednoj tableti obezbeđuje 250mg kvercetina i 250mg vitamina C. Kvercetin kao prirodni imunomodulator može pomoći osobama sa alergijama i kao zaštita od virusnih infekcija.

Formulacija Quercetin phospholida u fitozomalnom obliku u dozi od 250mg kvercentina omogućava superiornu bioraspoloživost kvercetina – u kliničkim studijama dokazana i do 20x veća bioraspoloživost!

AntonioGuillem/gettyimages.co.uk