Ne možete da smršate? Možda je problem u doručku

by | 8 septembra, 2020
Dobar doručak

Svi već znaju da je doručak neizostavni obrok bez koga ne treba započinjati dan. Ali, ma koliko nastojali da odaberemo ono što je zdravo, dešava se da nesvesno učinimo suprotno. Pogrešne odluke i neznanje udaljiće nas od misije zvane želim da smršam. Gde najčešće grešimo i kako treba da izgleda dobar doručak?

Jednolična hrana
Jedna od grešaka koju mnogi prave je konzumiranje jednolične hrane. Čak i ako obožavate ovsene pahuljice, ukoliko su u tanjiru svakog jutra, dosadiće vam, pa ćete posegnuti za nekim proizvodom iz pekare. Potrudite se da vam jutarnji obrok bude raznovrstan, čak i ako to podrazumeva dodatno angažovanje oko njegove pripreme. Bolje je ponekad pojesti i ono što manje volimo, nego stalno jesti isto. Prezasićenost istim namirnicama vodi u drugu krajnost, a to je nezdrava ishrana. (Pročitaj: Nekoliko ideja za zdrav dijetalni doručak)

Izbegavate vlakna
Mnogi misle da će izbegavanjem žitarica ubrzati proces mršavljenja. Međutim, činjenica je da nam vlakna koja se u njima nalaze zapravo mogu pomoći da se oslobodimo viška kilograma. Ona doprinose stabilnom nivou šećera u krvi i čine nas sitim, tako da nema razloga da ih se odričemo. Naravno, potrebno je odabrati žitarice od celog zrna i držati se podalje od masnih peciva koja ne sadrže ništa korisno. (Pročitaj: Otkrijte tajni sastojak borbe protiv viška kilograma)

Dobro izbalansiran doručak pomaže u gubljenju kilograma

Dobar doručak podrazumeva umerenost

Za doručak pijete sokove
Ceđenjem voća i povrća gube se njihovi dragoceni sastojci koji su važni za pravilan rad creva. Za one koji kubure sa viškom kilograma, preveliki unos voća putem sokova nije dobra ideja. Osvežavajući smuti za doručak je nešto u čemu treba da uživate povremeno, a ne svakodnevno. (Pročitaj: Mango: Zbog čega bi trebalo svaki dan da jedete ovo tropsko voće)

Ne koristite začine i semenke
Začini ne samo što oplemenjuju ukus jela, već ga i nutritivno obogaćuju. Počnite da koristite cimet, origano i bosiljak, a nemojte izostaviti ni seme lana, suncokreta i bundeve.

Seme bosiljka, Lepota i zdravlje

Brojni minerali nalaze se baš u semenkama

Odlažete prvi obrok
Ako doručak odlažete sve dok vas ne opomene krčanje creva ili nesvestica, promenite svoje navike što pre. Kada pregladnite, poješćete znatno više nego što je potrebno, a pad šećera može vas usmeriti ka visokokaloričnoj hrani koju inače izbegavate. Najbolje je da doručkujete sat ili dva nakon buđenja.

Porcije su preobilne
To što je u vašem tanjiru nešto zdravo, ne znači da treba da pojedete previše. Ma koliko zdrave namirnice koristili, prevelika količina hrane jednostavno vam nije potrebna. To usporava metabolizam, pa se umesto naleta energije javljaju pospanost i umor. (Pročitaj: Razumite kalorije da biste mogli da mršavite)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images