Gore vam uši? Evo zašto vam se to događa (i ne, ne stižu vam vesti)

by | januar 16, 2023
zašto gore uši

Kada uho iznenada počne da crveni i svrbi, pojavljuju se nelagodnost, osećaj toplote, obično kažemo „gore nam uši“. U narodu postoje brojna verovanja zbog čega se to događa, ali, ovoga puta proveravamo šta kaže medicina.

 

Narodna verovanja

Ako prokomentarišete da vam uši gore, gotovo je izvesno da ćete čuti neko od sledećih verovanja:

Članak se nastavlja posle reklama

neko priča o vama,

uskoro će vam stići vesti,

neko vas ogovara,

Članak se nastavlja posle reklama

čeka vas svađa…

Narodna znamenja nemaju naučno opravdanje, ničim nisu potkrepljena. Ovo su svojevrsna sujeverja koja se prenose sa kolena na koleno i čije je poreklo teško utvrditi. Izgovaramo ih bez razmišljanja i ne pridajući im važnost, najćešće poput igre.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto vam zaista gore uši?

Medicina, naravno, ne haje za narodska objašnjenja. Naučna istraživanja pokazala su da je osećaj koji opisujemo kao „gore uši“ praćeno oslobađanjem velike količine adrenalina, hormona stresa. To znači da je ova pojava direktno povezana sa strahom, stidom ili velikom radošću.

Takođe, ovaj osećaj se može dogoditi kada imate visoku temperaturu ili se intravenozno daju lekovi koji šire krvne sudove.

Članak se nastavlja posle reklama

Nažalost, nisu svi uzroci ovako bezazleni. Crvenilo može biti uzrokovano bilo kojom bolešću sa viškom krvi u predelu uha, moždanim udarima, poremećajima nervnog sistema, visokim krvnim pritiskom, oštećenjem bubne opne. Da biste isključili najopasniju od ovih situacija, bolje je da posetite doktora radi tačne dijagnoze.

 

Članak se nastavlja posle reklama
docegleur/gettyimagesplus