Šta treba, a šta ne treba da jedete kada pokušavate da regulišete štitnu žlezdu

by | 14 novembra, 2023
hipertireoza i ishrana

Dijeta može pomoći u kontroli rada štitne žlezde. Kako treba da se hranite ako imate hipertireozu?

Kada imate hipertireozu, odnosno kada vam štitna žlezda pojačano radi, prva izmena koju treba da uvedete u ishranu jeste izbegavanje hrane bogate jodom.

Šta je hipertireoza?

Hipertireoza, takođe poznata kao preaktivna štitna žlezda, nastaje kada štitna žlezda proizvodi prekomernu količinu tiroidnih hormona. Štitna žlezda je mali organ u obliku leptira koji se nalazi u prednjem delu vrata koji igra ključnu ulogu u regulisanju metabolizma i obavlja nekoliko važnih funkcija oslobađanjem tiroidnih hormona. Višak ovih hormona može izazvati različite simptome i zdravstvene probleme: gubitak težine, tahikardiju, aritmije, anksioznost, drhtavicu, znojenje, dijareju, netoleranciju na toplotu…

Medicyst®

Hipertiroidizam je mnogo ređi od hipotireoze, ali ga je mnogo teže kontrolisati. Postoji nekoliko mogućih uzroka hipertireoze, iako je to generalno autoimuni poremećaj.

Simptomi hipertireoze

U svojoj kliničkoj slici osobe sa hipertireozom obično pokazuju nedostatak vitamina D, anemiju, a takođe i nedostatak vitamina A, C i E. Nedostatak vitamina se objašnjava time što telo ubrzano radi i troši sve više vitamina. Stoga, ishrana može biti ključan faktor u stavljanju rada štitne žlezde pod kontrolu.

Kako se treba hraniti kada imate hipertireozu?

Evo nekoliko osnovnih smernica za ishranu kod hipertireoze:

Smanjite jod

Prvi korak za smanjenje simptoma hipertireoze kroz ishranu je izbegavanje hrane bogate jodom. U normalnim uslovima, štitnoj žlezdi je potreban jod da bi pravilno funkcionisala, ali ako je štitna žlezda preopterećena, jod će samo pomoći da se još više ubrza.

Zbog toga treba izbegavati sledeću hranu:

Jodirana so.
Alges.
Jabuka i jagode su voće koje ima najviše joda. Mogu se jesti povremeno, ali ne svakodnevno.
Takođe nije preporučljivo zloupotrebljavati beli luk i paradajz, oni su izvor joda.
Plodovi mora.

Povećajte selen

Paralelno sa smanjenjem joda, preporučljivo je povećati unos selena. Ovaj mineral pomaže u regulisanju štitne žlezde i kod hipotireoze i kod hipertireoze, i veoma je važan za ravnotežu imuniteta. U slučaju hipertireoze, hrana bogata selen usporava apsorpciju joda.

Proso se veoma preporučuje u ovim slučajevima zbog sadržaja selena. Danas nije teško pronaći hleb od prosa, a može biti dobra opcija za doručak, užinu ili sendviče. Pšenični hleb, sa svojim glutenom, takođe je bogat selenom.
Govedina i piletina i riba su izvori selena. Riba je bogata jodom, ali njen sadržaj selena čini je veoma preporučenom hranom.
Šljiva, dinja, limun i citrusi kao što su mandarina ili grejpfrut takođe obezbeđuju ovaj mineral.
Kesteni usporavaju apsorpciju joda.
Kikiriki sadrži selen i kofeinsku kiselinu koja smanjuje aktivnost štitne žlezde.
Seme lana pomaže u smanjenju proizvodnje tiroksina ili T4, glavnog hormona štitne žlezde.
Sirova rotkvica pomaže u regulisanju prekomerne proizvodnje tiroidnih hormona i takođe je veoma bogata vitaminom C. Dodajte je u salate.

Ugljeni hidrati i zdrave masti

Hipertireoza uzrokuje gubitak težine, tako da nije preporučljivo jesti prazne kalorije poput onih koje se nalaze u slatkim pićima i zaslađivačima. Poželjno je da se opredelite za hranljivu hranu, zbog čega je preporučljivo povećati unos ugljenih hidrata, kao što je, na primer, hleb od prosa. Masti takođe treba povećati, ali vodite računa da to bude zdrave trans masti.

Žitarice

Cela zrna su veoma zdrava, ali ako hipertireoza izaziva dijareju, bilo bi preporučljivo da se opredelite za beli hleb ili pirinač dok se poremećaj ne reguliše. Takođe je potrebno razmotriti da li se rastvorljiva vlakna voća i povrća na neko vreme smanjuju jer ubrzavaju crevni tranzit.

Stimulansi kao što su čaj, kafa, mate ili infuzije ginsenga mogu dodatno pojačati ove simptome.

Medicyst®

Andrey Popov/istock/gettyimagesplus