Intolerancija na hranu ili alergija: Koje su razlike?

Ako niste sigurni da li je neka reakcija intolerancija na hranu ili alergija, najbolje je obratiti se lekaru. Pročitajte više o sličnostima i razlikama ovih stanja. 

by | april 29, 2023
Intolerancija na hranu ili alergija: Koje su razlike?

Neprijatne reakcije na hranu automatski stvaraju zabrinutost. Mnogi zdravstveni radnici tvrde da je već po nekoliko simptoma moguće utvrditi zašto telo loše reaguje na određeni proizvod. Pacijenti nekada ne idu kod lekara kada osete tegobe jer simptome pripisuju svojim drugim zdravsvenim stanjima, a ne znaju da je možda u pitanju intolerancija na hranu ili alergija.

Čak i kada se nekoliko dana muči sa tegobama, pacijenti zbog ovoga izbegavaju da odu kod doktora, a to je jedino što im u tim situacijama zapravo može pomoći. Intolerancija na hranu i alergije su idealan primer konfuzije kada osoba, pomešavši ih, rizikuje da dobije još više zdravstvenih problema. Ako niste sigurni da li je neka reakcija intolerancija na hranu ili alergija, najbolje je obratiti se lekaru. Pročitajte više o sličnostima i razlikama ovih stanja.

Intolerancija na hranu ili alergija: Koje su razlike?

Nelagodnost i bol u stomaku, malaksalost i osećaj slabosti, problemi sa stolicom, nadimanje, gorušica, svrab kože i sluzokože:Sve ovo mogu biti simptomi i intolerancije na hranu i alergija, međutim, njihova prevencija i lečenje su potpuno različiti.

Intolerancija na hranu

Intolerancija na hranu kao zasebna dijagnoza ne postoji, ona je uvek tu kao posledica za neke postojeće probleme u telu. Po pravilu, ljudi koji imaju hronična oboljenja metabolizma i digestivnog trakta poput čira, kolitisa, akutnog gastritisa, sindroma iritabilnog creva podložni su razvoju ovog stanja. Zbog dubljeg medicinskog problema, kao što su nabrojani, može doći do nedostatka enzima koji pomažu da se hrana vari.

Simptomi intolerancije na hranu javljaju se nekoliko sati nakon obroka, a pored problema sa gastrointestinalnim traktom i kožnim osipom, javlja se i pospanost, temperatura, migrene, začepljenost nosa.

Lečenje intolerancije na hranu je složen zadatak koji može trajati jako dugo. Jedan lek nije dovoljan. Potrebno je uraditi niz testova ali i voditi dnevnik ishrane koji će lekaru pomoći da odredi na koju hranu reagujete, a na koju ne.  Ako su neke namirnice sumnjive, potrebno ih je u potpunosti isključiti iz ishrane, a zatim pratiti dalje stanje.

Alergija na hranu

Alergija na hranu je ozbilja, ponekad i vrlo opasna bolest. Simptomi se razvijaju veoma brzo, odmah nakon obroka, i mogu se pojaviti čak i nakon konzumiranja minimalne doze proizvoda. Kao simptomi alergije na hranu javljaju se gastrointestinalni poremećaji, svrab, otok u ustima i grlu, teško disanje, urtikarija, nekada i pojava otoka kože i sluznice.

Najčešći alergeni su mleko, jaja, kikiriki, med, orasi, riba, jagode, jabuke, kruške. Upravo zbog ozbiljnih posledica alergija, većina proizvoda sadrži upozorenja zbog opasnih sastojaka.

Za eleminicaiju simptoma alergije preporučuje se konzumiranje antihistaminika. Za razliku od intolerancije na hranu, kod alergije se proizvod koji izaziva reakciju mora potpuno izbaciti iz upotrebe. Pritom, ne samo u čistoj formi, nego i kao deo restoranskih jela. Alergija je bolest koja reaguje i na male doze. Uzimanje i najmanje količine namirnice koja vam smeta može izazvati vrlo ozbilje posledice.

Kada ne znate da li je vaša loša reakcija intolerancija na hranu ili alergija, veoma je bitno da se što pre javite lekaru kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Jovana Jevtić dragana991/Getty Images Plus