Šta sve možete uraditi sa ostacima iz kuhinje

by | mart 24, 2020
kesice caja lepota

Šta sve možete uraditi sa ostacima iz kuhinje sigurno do sada niste znali. Ne bacajte ih.  To je blago koje završava u korpi za đubre, a moglo bi da nahrani vaše sobne biljke, da osveži obuću, nameštaj, pa i da se iskoristi u svrhe lepote.

Kada pročitate ovaj tekst verovatno više nećete bacati koru od limuna, soc od kafe ili ljuske od jaja. Oni vam mogu biti dragoceni pomoćnici koji se koriste u različite svrhe. Pročitajte šta sve možete uraditi sa ostacima iz kuhinje.

Kafa za piling i uklanjanje loših mirisa

Osvežite cipele sa ostacima iz kuhinje. Stavite nekoliko kašičica suve kafe, soca u cipele i ostavite da odstoji preko noći. Kafa će upiti sve neprijatne mirise iz vaših cipela.

Neprijatan miris sa ruku nastao kuvanjem nestaće ukoliko navlažite ruke, a zatim na njih utrljate malo kafe.

Članak se nastavlja posle reklama

Piling: Kombinujte kafu sa kokosovim uljem i smeđim šećerom kako biste dobili domaći piling sa divnim mirisom.

Kafu možete koristiti i kao đubrivo za cveće, kada u zemlju dodate nekoliko kašičica suvog soca, vaše biljke će početi da bujaju.

soc kafa lepota

Članak se nastavlja posle reklama

Limunova kora

Može se koristiti za izbeljivanje kože jer kiselost limuna deluje kao sredstvo za izbeljivanje. Ogulite koru sa limuna i njome trljajte tamne mrlje, pre spavanja i ujutro isperite. U periodu kada nanesete limun na kožu ne izlazite na sunce.

Osim beljenja kože limunova kora će izbeleti i vaše nokte i vratiće im prirodnu boju. Nekoliko dana za redom noktetrljajte korom limuna i rezultati će biti vidljivi. Isto možete raditi i kada su u pitanju vaši zubi.

Članak se nastavlja posle reklama

limun kora

Antibakterijska kupka za stopala: limun ogulite i koru stavite u posudu sa vodom, stavite i kašičicu sode bikarbone, promešajte da se soda otopi. Kada se soda otopi potopite stopala u vodu. Takva kupka za stopala ima antibakterijska svojstva u kombinaciji sa osvežavajućim mirisom, a  voćne kiseline pomoći će nežnoj eksfolijaciji kože.

Članak se nastavlja posle reklama

Novi aktivni sastojci kozmetičkih preparata za vašu lepotu

Limunovom korom možete čistiti i predmete od mesinga, nerđajuće predmete, tako što ćete ih trljati korom i posle toga isprati vodom da bi dobili savršen sjaj.

Kesice čaja

Za otečene oči: čaj sadrži  veliku količinu tanina koji smanjuju oticanje. Obloge za oči pripremamo od ohlađenog crnog ili zelenog čaja. U tu svrhu koristimo pamučne tufere. Takođe možemo koristiti čaj u kesicama. Još vlažne kese stavite na umorne kapke da biste se oslobodili crvenila i gorućih očiju. Ne koristite aromatizovane čajeve, oni mogu nadražiti oči još više.

Članak se nastavlja posle reklama

otok oci kesice lepota

Da osvežite nameštaj: vlažnom kesicom od crnog čaja možete obrisati tamni drveni nameštaj i podove koji će od toga dobiti novi sjaj.

Za čišćenje prozora: prilikom pranja prozora, ne zaboravite da ubacite čaj u vodu. Takav postupak će pružiti  sjaj bez stvaranja linija.

Članak se nastavlja posle reklama

Da se rešite rđe: Tanin koji je sastojak čaja, sprečava nastajanje rđe, zbog čega njime možete da operete pribor za jelo i druge predmete podložne rđi.

Ljuske jaja

Ljuske jaja su bogate kalcijumom koji pomaže biljkama da rastu. Uzmite nekoliko ljuski od jaja, isitnite  i sipajte u svaku rupu pre sadnje biljke. Nakon sadnje, svake nedelje sipajte izmrvljene ljuske u zemlju i po biljci.

ljuske jaja lepota

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty