9 trikova koji ublažavaju simptome stomačne kiseline

by | 16 novembra, 2023
kako se rešiti stomačne kiseline

Kako se rešiti stomačne kiseline? 9 jednostavnih izmena u životnim navikama i osećaćete se bolje, tvrde istraživači sa Harvarda

Ako zvučite malo promuklo i često imate upalu grla, možda ste zakačili neki od aktuelnih virusa. Ali ako ovi simptomi traju duže vreme, mnogo je verovatnije da imate izražene napade stomačne kiseline.

Medicyst®

 

Zašto se javlja kiselina u stomaku?

Za ovu pojavu odgovorna je slabost donjeg sfinktera jednjaka. To je mišić koji kontroliše prolaz između jednjaka i želuca. Ako se on ne zatvori u potpunosti, želudačna kiselina i hrana se vraćaju u jednjak. Medicinski termin za stomačnu kiselinu je gastroezofagealni refluks. Refluks kiseline može izazvati bol u grlu i promuklost i može bukvalno ostaviti loš ukus u ustima.

Šta je GERB – gastroezofagealni refluks?

Kada refluks kiseline nije prolazna stvar, nego proizvodi uporne i stalne simptome, onda je to u medicini označeno kako stanje zvano  gastroezofagealni refluksni poremećaj ili GERB. Simptomi GERB-a mogu uključivati:

žgaravica – bol u gornjem delu stomaka i grudima – najčešći je simptom GERB-a
sadržaj želuca koji se vraća kroz jednjak i ulazi u grlo ili usta, što može uzrokovati da osetite ukus hrane ili želudačne kiseline
bol u grudima
mučnina
problemi sa gutanjem ili bol tokom gutanja
lažni simptomi prehlade:  hronični kašalj ili promuklost.

Ako se ne leči, GERB može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. U nekim slučajevima, možda će vam trebati lekovi ili operacija. Međutim, mnogi ljudi mogu poboljšati svoje simptome GERB-a samo ako usvoje prave navike.

Kako se rešiti stomačne kiseline?

Ako ste imali ponovljene epizode ​​žgaravice – ili bilo koje druge simptome refluksa kiseline – možete pokušati sledeće:

1. Jedite umereno i polako

Kada je stomak veoma pun, više se kiseline vraća u jednjak. Ako se to uklapa u vaš raspored – jedite češće i manje, najbolje bi bilo da imate 5 umesto 3 obroka.

2. Izbegavajte određenu hranu

Ljudima sa refluksom kiseline preporučuje se da određene namirnice izbace iz ishrane:

Nana
masna hrana
začinjena hrana
paradajz
luk
beli luk
kafa
čaj
čokolada
alkohol.

3. Ne pijte gazirana pića

Ona čine da podrignete, što šalje kiselinu u jednjak. Pijte običnu vodu umesto gazirane vode.

4. Ostanite budni nakon jela

Kada stojite, ili čak sedite, sama gravitacija pomaže da se kiselina zadrži u želucu, gde joj je mesto. Završite sa jelom tri sata pre nego što odete u krevet. To znači da nema dremke odmah posle ručka, kao ni kasnih večera ili ponoćnih užina.

5. Nemojte se kretati prebrzo

Izbegavajte jake vežbe nekoliko sati nakon jela. Šetnja posle večere je u redu, ali naporniji trening, posebno ako uključuje savijanje, može poslati kiselinu u vaš jednjak.

6. Spavajte pod nagibom

U idealnom slučaju, vaša glava treba da bude petnaestak do dvadeset centimetara više nego stopala. To možete postići korišćenjem izuzetno visokih podizača kreveta ili koristite penaste jastuke za GERB.

7. Izgubite težinu ako vam se to savetuje

Povećana težina širi mišićnu strukturu koja podržava donji sfinkter jednjaka, smanjujući pritisak koji drži sfinkter zatvorenim. To dovodi do refluksa i žgaravice.

8. Ako pušite, prestanite

Nikotin može opustiti donji sfinkter jednjaka.

9. Proverite svoje lekove

Neki LEKOVI – uključujući estrogen u postmenopauzi, triciklične antidepresive i antiinflamatorne lekove protiv bolova – mogu da opuste sfinkter, dok drugi – posebno bisfosfonati poput alendronata (Fosamaks), ibandronata (Boniva) ili risedronata (Actonel), koji se uzimaju za povećanje gustine kostiju – mogu iritirati jednjak.

Medicyst®

AbdreyPopov/istock/gettyimages