Kako smanjiti valunge u menopauzi? Efikasna sredstva koja predlažu stručnjaci

by | 5 septembra, 2023
Žena u menopauzi oseća simptome, kako smanjiti valunge?

Na sred ste ulice i osećate kako lice počinje da vam gori, znoj izbija, a srce lupa. Uhvatio vas je valung i vi tu ne možete ništa. Sigurne ste? Otkrivamo kako smanjiti valunge u  menopauzi

To što znate da ste jedna od 1,3 miliona žena, koliko ih po istraživanjima uđe u menopauzu svake godine – nije uteha. Jer, valung pogađa ne pitajući koje je doba dana, godišnje doba, niti šta radite: da li ste u punoj čekaonici, kancelariji ili za volanom.

Kako izgleda valung?

Nažalost –  prepoznaćete ga! Pre same epizode obično se javlja nemir, ali da naučite da predvidite valung, ipak će vam trebati neko vreme. To je iznanadni nalet vrućine, najpe u licu, a potom u ostatku tela. Koža vam je vrela i postaje crvena, znoj izbija po celom telu, srce vam ubrzava, a usne postaju suve i osetljive. Nalet traje obično od 30 sekundi do maksimalnih 5 minuta. Nakon valunga obično ćete se osećati kao da vam je hladno isti onaj osećaj koji imate tokom prehlade kada telesna temepratura naglo počinje da pada ili raste. Žene koje nisu bile u menopauzi obično smatraju da je to neprijatnost, velika doduše, ali ipak prolazna. Ipak, valunzi u menopauzi su daleko više od toga. Neke žene oni ostavljaju potpuno iscrpljenim, negativnim ili anksioznim.

Medicyst®

Koliko često se javljaju valunzi u menopauzi?

Kada prvi put iskuse valung, žene se uglavnom nadaju da će epizode biti retke ili da se neće ponavljati. Nažalost, većina ih nije u pravu. Valunzi mogu da idu u talasima, a njihova učestalost je vrlo raznolika. Mogu da se jave bilo gde, bilo kada, čak i u snu.

Većina žena ima valunge, čak tri od četiri žene u menopauzi. Kod trećine su blagi, ostale žene imaju srednju jačinu valunga, a 9 odsto žena ima najteži oblik. Obično se javljaju “samo” tokom prvih šest meseci do dve godine menopauze. Najjači su u periodu u kome žena ima poslednju menstruaciju. Ne bismo da vas zabrinemo, ali: istraživanja pokazuju da čak 10 odsto žena ovakve udare doživljava u dugim periodima koji mogu da traju i pet godina.

Šta izaziva valunge u menopauzi i mogu li se smanjiti?

Ako gledamo mehanizam valunga, on se svodi na sledeće: pad hormona utiče na hipotalamus, deo mozga koji je zadužen za telesnu temperaturu. Hipotalamus dobija potpuno sumanuta uputstva i onda i reaguje na čudan način: izaziva valunge.

Ali, to ne znači da signali koje šaljemo hipotalamusu ne potiču i od nas. Postoje vrlo precizni određeni okidači koji mogu da izazovu ovakve toplotne talase. Prepoznajte ih i izbacite:

Telesna težina

Istraživanja su pokazala da su žene koje su redukovale svoju težinu za samo 10 odsto bitno smanjile učestalost valunga. Stvar je u tome da – što više sala imate, to je teže vašem telu da se rashladi.

Pušenje

Žene pušači imaju bito veće šanse da dožive valunge ili da dožive njihov ozbiljniji oblik. Poređenja kontrolnih grupa jasno su pokazala da pušenje direktno utiče na valunge, ali na koji način – u to naučnici još nisu sigurni.

Ljuta i začinjena hrana

Ovakva hrana prirodno podiže temperaturu organizma, pa samim tim dodatno zbunjuje naš prirodni termostat – hipotalamus. Samim tim, žene koje ne mogu da se odupru ovakvoj hrani daleko su podložnije čestim valunzima.

Sauna i vrele kupke

Isti princip važi i za vrele kupke, saunu… Sve što podiže temperaturu tela dovodi vas do neželjenog valunga.

Stres i emotivne situacije

Bilo bi idealno da živimo bez stresa, ali to je prosto nemoguće. Ipak, bilo bi dobro pokušati da pronađete šta vas to opušta i da naučite neke nove tehnike relaksacije.

Kako smanjiti valunge u menopauzi?

Defitinivno je pitanje čiji bi odgovor žene platile suvim zlatom! Loše vesti: nauka još nije našla način da nas u potpunosti oslobodi ovog problema. Dobre vesti: postoje medikamenti, prirodni lekovi, čajevi koji mogu smanjiti valunge u menopauzi.

  1. Hormonalna terapija

Nju, naravno, prepisuje samo lekar i ona prati druge znake menopauze. Žene koje imaju materiju dobijaju oba hormona: estrogen i progesteron. Žene bez materice dobijaju samo estrogen.

2. Biljni preparati

Naučna istraživanja su pokazala da čitav niz biljaka, različitim mehanizmima, utiče na smanjenje valunga u menopauzi. Među njima su:

  • žalfija,
  • matičnjak,
  • valerijana,
  • crni kohoš,
  • crni kim,
  • sladić,
  • noćurak.

3. Soja i fitoestrogeni

Soja sadrži velike količine fitoestrogena, hemikalija koje deluju kao estrogen u telu. Soja je posebno bogata izoflavonima, koji se vezuju za estrogenske receptore. Ovo može pomoći u smanjenju valunga. Soja se i dalje proučava u smislu smanjivanja valunga u menopauzi. Dobri izvori sojine hrane su sojino mleko, tofu.

4. Bioidentični hormoni

Još jedna grana koja se trentuno istražuje. Biodentični hormoni su u stvari terapija biljnih hormonima čije osobine imitiraju rad ljudskih hormona. Ovakva terapija se radi isključivo pod vođstvom lekara specijaliste.

5. Suplementi

Nivo vitamina u telu utiče na sve naše metaboličke procese, pa i na menopauzu i valunge. Nedostatak vitamina D, recimo, dokazano pojačava valunge, dok ih vitamin B12 i vitamin E smanjuju. Suplementi definitivno mogu smanjiti valunge u menopauzi, ali je važno da ih uzimate u konsultaciji sa lekarom, kako biste izabrali optimalnu dozu vitamina.

 

Medicyst®

Highwaystarz-Photography/iStock/GettyImagesPlus