Najbolje aplikacije za smanjenje anksioznosti

by | 19 januara, 2022
Aplikacije za smanjenje anksioznosti

Aplikacije za smanjenje anksioznosti su odličan način da se izborimo sa teskobom. 

Profesionalna terapija je najčešće i od najveće koristi kada je anksioznost u pitanju. Ipak, dobro je znati da se možemo naoružati alatkama koje će umanjiti anksiozne epizode.

Pročitajte i… Postpandemijska anksioznost- bolest modernog doba 

I dok je osećaj uznemirenosti normalan u nekim situacijama (prilikom ispita, pred razgovor za posao, na važnom sastanku i sl.), svakodnevna teskoba može da utiče na dnevnu rutinu i na kvalitet života. A kako bismo to predupredili, dobro je znati da pored sebe imamo pomagača, uvek i svuda.

Aplikacije za smanjenje anksioznosti

Naš izbor baziran je na ocenama korisnika, a uzeli smo u obzir i cenu kao i operativni sistem aplikacije.

Calm

San je važan deo kod umanjenja stresa, ali je upravo on i prvi na udaru kada je anksioznost u pitanju. San, meditacija i opuštanje su ono što ova aplikacija pruža. U pitanju je vodič kroz meditaciju koji pomaže da umanjimo stres. Uz to, ova aplikacija sadrži i zvukove iz prirode kao i priče za spavanje koje uvode u san.

Colorfy

Istraživanja su već potvrdila da bojanke za odrasle utiču na umirenje i smanjenje teskobe. A upravo nam to pruža ova aplikacija.

What’s Up? A Mental Health App

Ova aplikacija pruža tehnike za opuštanje i načine kako da umanjimo osećaj teskobe, stres i depresiju. Isto tako, omogućava korisniku da vodi dnevnik ponašanja, navika i raspoloženja u toku dana. Prati pozitivne i negativne navike i predstavlja ciljeve ka zdravijem načinu života, uz pomoć meditacije, vežbanja ili pisanja dnevnika.

Breathwrk

Ukoliko patite od anksioznosti verovatno ste već isprobali neke tehnike disanja kako biste se umirili. Upravo ova aplikacija pruža vežbe disanja koje umiruju, podižu nivo energije, umanjuju stres ili teskobu.

AntiStress Anxiety Relief Game

S igrama poput bušenja folije sa balončićima, kliktanja olovke, dubljenja sapuna i sl., aplikacija je sjajna alatka koja će nam um zaposliti nečim drugim te nećemo razmišljati o tome da imamo anksioznu epizodu.

MindShift CBT

U pitanju je vrsta terapije koja se fokusira na identifikovanje negativnih šablona ponašanja u cilju da se rekonstruišu. Pored toga pruža i majndfulnes meditaciju i savete kako da izađete na kraj s brigom, fobijama, paničnim napadima, socijalnom anksioznošću i sl.

Pročitajte i… 5 dnevnih navika koje pogoršavaju teskobu

Koliko su aplikacije protiv anksioznosti efikasne?

Prema istraživanjima, ove tehnike umiruju simpatetički nervni sistem, a samim tim umiruju telo i uklanjaju stres. Ipak, važno je napomenuti da aplikacije ne mogu da zamene profesionalnu pomoć, ali mogu biti sjajni način da u trenutku panike odvratimo pažnju.

Pored toga, rasprostranjene su, uglavnom besplatne i uvek dostupne, na mobilnom telefonu koji je skoro uvek uz nas.

lepotaizdravlje.rs nathaphat/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.