Neočekivani nalazi na kojoj strani tela je bolje spavati!?

Način na koji spavate utiče na vaše zdravlje. I nije u pitanju samo broj sati, već i položaj u kojem ste navikli da zaspite. Nedavne studije su pokazale zanimljive rezultate.

by | 7 jula, 2022
Način na koji spavate utiče na vaše zdravlje. I nije u pitanju samo broj sati, već i položaj u kojem ste navikli da zaspite.

Brojna istraživanja su dokazala da su vreme odlaska u krevet i trajanje sna u direktnoj vezi sa našim zdravstvenim i fizičkim i psihički. Nedavno su naučnici otkrili da je strana na kojoj spavamo jednako važno. Razlog tome je što su bokovi i njihova pozicija povezana sa određenim procesima u našem telu.

Neko voli da zaspi isključivo ležeći na stomaku ili leđima, dok drugi uopšte ne razmišlja o položaju. Ali kladimo se, da ćete posle ovog članka sigurno početi da razmišljate kako je najbolje leći i zaspati.

Studija Nacionalnog centra za biotehnološke informacije iz SAD kaže da spavanje na levoj strani može smanjiti simptome refluksa kiseline i žgaravice. Varenje u ovom slučaju će se poboljšati. Pored toga, dok spavate na levoj strani, pritisak na unutrašnje organe je manji i cirkulacija krvi će biti bolja.

Upozorenje: osobe sa srčanim oboljenjima ili bronhijalnom astmom treba da izbegavaju spavanje na levoj strani. U ovom položaju, amplituda kretanja pluća se smanjuje, a pritisak na grudni koš se povećava. Ovo je posebno važno za one koji imaju višak kilograma.

Međutim, spavanje na boku (nije bitno da li je na desnoj ili levoj strani) poboljšava zdravlje mozga, jer se u ovom položaju najbolje čisti od otpadnih materija – a ovo je odlična prevencija Alchajmerove bolesti.

Nedostaci spavanja na boku

Ali spavanje na boku ima jedan poseban i značajan nedostatak za naš beauty sleep jer u ovom položaju povećava se rizik od bora. „Svaki položaj tela koji savija ili rasteže kožu dovodi do njenog opuštanja i bora tokom vremena“, objašnjava američki dermatolog Din Mraz Robinson.

Na kraju, hajde da pričamo o još jednom važnom detalju spavanja na boku – zaboravite da stavite ruke pod jastuk. To dovodi do dodatnog opterećenja mišićno-skeletnog sistema i narušava cirkulaciju krvi. U ovom položaju za spavanje najbolje je da držite ruke ispružene duž tela.

Očigledno da moramo da mislimo o svojoj lepoti i zdravlju čak i kada spavamo. Slatki snovi nisu dovoljni da bi se probudili lepšom i zdravijom.

Inside Creative House via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.