Heklanje smiruje i opušta

by | 25 marta, 2020
heklanje psiha smirivanje

Heklanje je idealno za smirivanje i opuštanje u vreme kada vam je kuća puna i  bučno je. Iako nikada niste heklali nije teško naučiti. Potrebni su vam heklica, konac i malo strpljenja.

Kada jednom probate heklanje nećete želeti da prestanete.  Za one koji tek počinju da se bave heklanjem, sam način i metode mogu da zvuče veoma komplikovaano, međutim heklanje je brzo savladivo i onda kada budete uradili prvi heklani predmet, bićete ponosni i želećete da naučite i druge vrste bodova.

U heklanju postoje:

petlja,
lančić i
bodovi – koji su osnova svakog heklanja.

I kada naučite ove prve korake, sve ostalo će vam biti lakše i zavolećete heklanje.

Heklanje započinje omčicom ili petljom. Kroz nju se provuče heklica kojom se zahvati nit sa kažiprsta (ovaj pokret se zove „navijutak na heklicu“), a zatim provuče kroz omčicu. Tako je nastao prvi bod lančića.

Postoji bod lančića i dvostruki lančić. Pri izradi lančića, gledajte da ne zatežete rad mnogo i da radite opuštenom rukom. Neka vam omče budu komotne, kako biste u narednom redu lakše provlačili kukicu. Bod lančića se izvodi odozdo na gore. To je najprostji bod, a služi i za izvođenje drugih bodova. Heklicom se zahvati nit koja se provlači kroz prethodni bod, i to radite dok ne postignete željenu dužinu lančića. Bitno je da osnova bude jednaka ni previše stegnuta, ni previše labava. Bod dvostrukog lančića je stabilniji i čvršći, što je odlična osnova za heklani rad.

Postoje sledeće vrste bodova:

niski stubić,
poluvisoki stubić
visoki stubić.

Kompleksiniji bodovi su:

dvostruki visoki stubić,
trostruki visoki stubić,
mrežasti bod,
puni kvadrati na mreži,
tunski bod.

Niski stubić je jednostavan za izradu a ipak efektan. Ovim bodom možete heklati džempere, suknje, kaputiće.


U zavisnosti od šeme koju odabere radićete i određenu vrstu boda. Ona će svakako diktirati kada radite pun kvadratić a kada ne, tako da će vam posao biti mnogo lakši. Ukoliko ste početnik u heklanju bolje je da se odlučite za šeme koju su kvadratnog oblika, a ređe kružnog. Na taj način ćete naučiti i savladati osnove heklanja.

Oni koji su već heklali imaju iskustva i šeme za rad im nisu ni potrebne. Međutim, ukoliko tek planirate da se oprobate u ovom poslu savetujemo vam da za početak izaberete neku jednostavnu šemu. Potražite na internetu ili u časopisima specijalizovanim za heklanje, sve je lepo objašnjeno.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.