Smršajte na način koji vama odgovara – 4 najbolje dijete

by | decembar 2, 2020
Gubitak kilograma, Lepota i zdravlje

Periodični ili isprekidani post je već neko vreme omiljeni način da se koriguje težina i izgubi višak kilograma. Ta dijeta podrazumeva periode jedenja i posta (u kojima možete da konzumirate samo vodu). Princip je vrlo jednostavan, a raspored možete prilagoditi sopstvenim potrebama. Ova dijeta nije najbolji izbor za one koji su navikli da stalno nešto grickaju, kao ni za one koji su imali poremećaje u ishrani. (Pročitaj: Želite da smršate i imate jak imunitet? Evo šta bi trebalo da jedete)

Isprekidani post smanjuje holesterol i ublažava upalne procese, podržava imuni sistem i poboljšava zdravlje, san i koncentraciju. To je takođe odličan način da promenite neke dugogodišnje navike i prestanete da jedete iz navike ili onda kad vam je dosadno.

Koji isprekidani post je najbolji i nejdelotvorniji? Onaj kog ćete se dosledno pridržavati, a to zavisi od vaših sklonosti i životnih navika.

Dijeta 16:8
Kao što i sam naziv kaže, ovakav način ishrane podrazumeva da sve obroke smestite u raspon od 8 sati. Za većinu ljudi, to znači da ne jedu ništa nakon večere i da preskaču doručak. Ako vam tako odgovara, možete jesti od 10 sati pre podne do 18h i onda praviti pauzu do sledećeg dana. Ovakav plan ishrane može pomoći u kontroli apetita, a obimnije studije koje potvrđuju njegovu delotvornost još nisu sprovedene. (Pročitaj: Pojedite polovinu ove voćke pre ručka i gledajte kako brojke na vagi padaju!)

U svakom slučaju, izbeći ćete prejedanje noću, što je jedna od najvećih prepreka za gubitak kilograma. Pored toga, pomoći ćete svom metabolizmu da radi onako kako bi trebalo – danju (kada ste najaktivniji) ubrzano, a noću (kad se odmarate i oporavljate) sporije.

periodični post

Odaberite periodični post koji vam najviše odgovara

Dijeta 5:2
Ovakva dijeta dozvoljava da jedete normalno pet dana u nedelji, a da tokom dva dana smanjite unos kalorija za 80%. Na ovaj način smršaćete više nego kada biste svakog dana u telo unosili manje kalorija.

Naizmenični post
Postoji nekoliko različitih verzija ove dijete, a zajedničko im je to da se svakog drugog dana jede normalno. U danima posta, unos kalorija treba da bude znatno manji od uobičajenog (0-500 kalorija), a pojedine verzije podrazumevaju potpuno izbacivanje hrane. (Pročitaj: Šta je nutritivna psihijatrija i kome može pomoći?)

Dijeta 14:10
Ona je slična dijeti 16:8, ali uključuje post od 14 sati, tako da je bolja za one koji tek počinju sa postom. Sa druge strane, to znači i da je manje efikasna kada je u pitanju gubitak kilograma.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver