10 namirnica koje mogu da izazovu rak

by | februar 2, 2016

Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti širom sveta. Nedavno je SZO objavila da mesne prerađevine mogu da prouzrokuju nastanak tumora, ali ovo nisu jedine namirnice koje mogu da izazovu rak.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kao što pojedinim namirnicama možete da sprečite nastanak i razvoj kancerogenih ćelija, tako postoje i one koje povećavaju rizik od ove bolesti i koje bi trebalo da izbegavate i da ih jedete u što manjim količinama.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Pogledajte u nastavku teksta koje namirnice bi treebalo da jedete u ograničenim količinama kako biste rizik od ove bolesti sveli na minimum.

Koje su to namirnice pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Crveno meso i mesne prerađevine

Istraživanja pokazuju da preterano konzumiranje crvenog mesa povećava šanse za razvoj raka. Pored toga, i meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Prema izveštaju SZO, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava šansu od raka debelog creva za čak 18 procenata.

Pročitajte i… Suhomesnati proizvodi i crveno meso izazivaju rak?

Većina mesnih prerađevina u sebi sadrže kancerogeni sastojak poznat kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju i izgledalo sveže. Kobasice, slanina, salame, viršle, paštete, i razni drugi mesni proizvodi sadrže ove hemijske konzervanse, boje i aditive koje treba da ih učine dugotrajnim i privlačnim na oko, a koji su izazivači raka. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Tovljeni losos

Riba, naročito losos, je jedna od najzdravijih namirnica na svetu jer je bogat proteinima i masnim kiselinama koje jačaju srce. Takođe, ova riba je pogodna za zglobove, tkivo i kosti.

Pročitajte i… Heljda u borbi protiv raka! + recept delotvornog napitka

Ipak, to se odnosi na „divljeg“ lososa koji živi i hrani se u prirodi, a ne i na tovljenog lososa u ribnjaku koji sadrži znatno manje količine vitamina D i veliku količinu raznih kontaminirajućih i kancerogenih materija, kao što su PCB (polychlorinated biphenyls), pesticidi i antibiotici.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Konzervirani paradajz 

Paradajz je jedna od najzdravijih namirnica jer sadrži antioksidanse poput likopena, luteina, beta karotena i holina i izuzetno je bogat izvor vitamina A, C i folne kiseline.

Pročitajte i… Doručak koji topi kilograme i sprečava rak debelog creva

Međutim, konzerviranje paradajza ima nepovoljna svojstva i izaziva rak. Unutrašnjost ambalaže naime sadrži bisfenol-A (BPA), hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju BPA sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću, a pokazuju i povećan rizik od raka dojke i prostate. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Soja

Soja je dobra za holesterol i krvni pritisak kada se konzumira u umerenim količinama, ali ona istovremeno i sprečava apsorpciju gvožđa u krvi što može izazvati anemiju.

Pročitajte i… Najbolje namirnice za ravan stomak

Pored toga, soja sadrži estrogen poput izoflavona, zbog čega dugotrajna konzumacija velikih količina ove namirnice može podstaknuti razvoj i rast ćelija raka materice. Još uvek nije tačno utvrđeno kolika količina soje se smatra zdravom i bezopasnom, ali stručnjaci preporučuju najviše dva obroka dnevno.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Belo brašno

Rafinirano belo brašno je svuda oko nas i najčešći je sastojak svake hrane, ali velika količina ugljenih hidrata je pravi razlog za brigu. Jedna studija pokazala je da se konzumacijom rafiniranih ugljenih hidrata povećava rizik od dobijanja raka dojke kod žena za neverovatnih 220 odsto.

Pročitajte i… Namirnice koje regulišu nivo hormona

Hrana koja ima visok glikemijski indeks (GI) odgovorna je za nagli skok šećera u organizmu, što osim insulinske rezistentnosti, može da izazove napredovanje i širenje raka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Grickalice od krompira

Čips, pomfrit i slični prženi proizvodi sadrže trans masti pa su zbog toga rizični po ljudsko zdravlje. Čak i veoma mala porcija grickalica od krompira dovoljna je da značajno povisi nivo holesterola.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

Razna istraživanja pokazala su da ove namirnice, takođe, u znatnoj meri sadrže kancerogenu supstancu akrilamid koji nastaje pri visokim temperaturama, odnosno prilikom prženja. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Kokice iz mikrotalasne

Kokice su možda najzdravija grickalica na svetu, ali one napravljene na šporetu, u šerpi. Iako su kokice iz mikrotatasne brže gotove i ima ih s raznim ukusima i aromama, one su najnezdraviji izbor što se tiče grickalica.

Pročitajte i… Zdrave grickalice: Jedite ih bez griže savesti

Prema istraživanjima hemikalije koje se nalaze u unutrašnjem omotaču kese, uključujući perfluorooktansku kiselinu (PFOA) koja može biti uzrok nastanka raka jetre, testisa i pankreasa. Prilikom spremanja kokica u mikrotalasnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u njihovu unutrašnjost. Pored toga, dijacetil (diacetyl) koji se nalazi u ovim kokicama dokazano oštećuje i pluća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Dijetalni proizvodi 

Gojaznost može biti uzročnik raznih oboljenja kao što su neke vrste tumora, hipertenzija ili dijabetes. Međutim, iako dijetalni proizvodi mogu da vam pomognu da izgubite neželjene kilograme, oni imaju tendenciju da sadrže aspartam (veštački zaslađivač), veštačke boje, hemikalije i GMO koji dodatno povećavaju rizik od raka.

Pročitajte i… Zdravlje na prvom mestu: Najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Ukoliko želite da oslabite, savetujemo vam da smanjite redovne obroke i uvrstite fizičke aktivnosti u vašu svakodnevicu, umesto da posežete ka dijetalnim namirnicama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Gazirana pića

Gazirana pića sadrže veliku količinu kalorija, šećera i dodatih sastojaka, poput veštačkih boja koje su kancerogene a nemaju hranjivu vrednost. Uobičajen hemijski dodatak, kao što je boja karamele i njen derivat 4-methylimidazole (4-MI) bili su povezani sa izazivačima raka.

Pročitajte i… Rok trajanja: Kada namirnice postaju opasne za jelo?

Istraživanje koje je proveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića u toku sedmice skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka pankreasa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Alkohol

Alkoholna pića naučno su dokazani uzročnik karcinoma, ali se o tome malo govori. Rizik od raka nije povećan samo kod osoba koje boluju od alkoholne zavisnosti, nego su u opasnosti i oni koji periodično, ali redovno, popiju neko alkoholno piće.

Pročitajte i… Vitki i zdravi: Barene namirnice skidaju kilograme i regenerišu jetru

Alkohol povećava rizik od nastanka čak sedam različitih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke i usne duplje. Najčešći tipovi raka kod osoba koje konzumiraju alkohol su rak pankreasa i jetre.

Tagovi: