Čudo prirode: 10 razloga zašto je kurkuma „kraljica začina“

by | 23 marta, 2016

Azijski začin kurkuma ne aromatizuje samo jela već, zahvaljujući svojim lekovitim sastojcima, pozitivno deluje na ljudski organizam i može da spreči pojavu raznih oboljenja, ali i da pomogne pri njihovom lečenju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni deo indijske kuhinje i glavni sastojak karija, a nalazi se i u senfu. Pogledajte u nastavku zašto je kurkuma „kraljica začina“ i zašto bi trebalo redovno da je koristite u vašoj kuhinji.

Pročitajte i… Promenite ih odmah! Ove loše životne navike izazivaju rak

1. Čuva srce

Rezultati nekoliko studija pokazali su da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i štiti celokupan kardiovaskularni sistem. Ekstrakt kurkume, naime, može da smanji rizik za čak 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica pokazalo je jedno tajlandsko istraživanje.

Šta još leči kurkuma pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Snižava holesterol

Jedna od dobrobiti ovog začina jeste činjenica da značajno smanjuje upale u telu, koje su primarni uzrok povišenog holesterola, a ponekad i visokog krvnog pritiska. Kurkumin, naime, podstiče rad proteina koji pokreću proizvodnju receptora lošeg holesterola (LDL). Na ovaj način loš holesterol se lakše izbacuje iz tela. Uspešno smanjujući upale, kurkuma pomaže da se poboljša funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i održi zdrav krvotok.

Pročitajte i… “Zlatna” mešavina od prirodnih sastojaka obara krvni pritisak i štiti imunitet

Kada se uzima u kombinaciji s crnim biberom, čiji je aktivni sastojak piperin, ona postaje značajno sredstvo za opuštanje krvnih sudova i čišćenje naslaga koje često dovode do povišenog pritiska. Kurkuma je takođe i prirodni razređivač krvi, a to je još jedan način na koji pomaže protiv visokog pritiska.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Leči hipotenziju (nizak krvni pritisak)

Zbog slabog dotoka kiseonika i krvi u tkiva i organe, hipotenzija može izazvati ozbiljne zdravstvene smetnje. Hipotenzija nastaje i kao posledica lošeg varenja (postprandijalna hipotenzija), usporene cirkulacije, zatvora ili slabijeg dotoka krvi, zbog čega se dobri rezultati prilikom lečenja mogu postići i primenom fitoterapije. Ovaj začin, naime, podstiče apetit i varenje, pomaže u slučaju gastrointestinalnih oboljenja i normalizuje metabolizam, što pozitivno utiče na opšte stanje organizma.

Pročitajte i… 8 načina kako šaka orašastih plodova dnevno produžava život

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Uništava bakterije i viruse

Kurkuma uspešno rešava razne infekcije, jer je kurkumin izrazito snažan antioksidans s moćnim protivupalnim svojstvima zbog čega se lako bori protiv raznih bakterija i virusa. Ovaj začin uspešno se bori i protiv gljivice kandide u crevima. Kandida prirodno živi u crevima, ali njena proliferacija, odnosno razmnožavanje, može izazvati nadutost, gasove ili proliv, a poznato je da kurkuma pozitivno deluje na probavni sistem, te uspešno suzbija ove tegobe.

Pročitajte i… Beli luk leči čak 35 bolesti: Otkrivamo recept za svaku od njih!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Štiti od raka

Kurkuma, začin koji spada u porodicu đumbira, zahvaljujući kurkuminu uspešno ubija ćelije raka. Istraživanje sprovedeno 2008. godine potvrdilo je kako jedna kašičica kurkume dnevno može biti korisna kao preventivno sredstvo. Naučno je dokazano da kurkuma sprečava rast tumora debelog creva, jetre, želuca, dojke, jajnika, leukemije, i raznih drugih tumora. Međutim, ona pomaže u čišćenju krvi od toksina, te stoga može da ometa delovanje lekova, pa se savetuje da se koristiti nakon hemioterapije, nikako za vreme njenog trajanja.

Pročitajte i… Tri saveta za pripremu kurkume koja štiti od svih vrsta kancera

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Regeneriše jetru

Kurkuma, pomaže da se odloži oštećenje jetre koje vremenom može da dovede do ciroze. Do ovog zaključka došli su stručnjaci sa gastroenterološkog i hepatološkog odseka Medicinskog fakulteta u Gracu. Prilikom testiranja oni su hranili miševe ovim začinom i ustanovili da je kurkuma kod ovih životinja smanjila zapaljenske procese koji mogu da izazovu oštećenje ćelija jetre, ožiljke na ovom organu i blokadu žučnih puteva. Ovaj tim utvrdio je da kurkuma smanjuje štetu od patogena i toksičnih spojeva kao što su teški metali, zračenje, alkohol, nikotin i druge hemikalije.

Pročitajte i… I srce se regeneriše: Ovom hranom možete obnoviti organe u telu

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

7. Štiti od artritisa

Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korišćena u istočnjačkoj medicini kao sredstvo protiv upalnih poremećaja, među koje spadaju i artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprečava protein NF-KB da se aktivira u zglobu, a koji je jedan od glavnih uzročnika upale.

Pročitajte i… Idealne vežbe za osobe obolele od artritisa

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

8. Reguliše šećer u krvi i ubrzava zarastanje rana

Osobe koje imaju problema s povišenim šećerom trebalo bi obavezno u svoj jelovnik da dodaju ovaj začin jer su nedavna medicinska istraživanja pokazala da ona uspešno smanjuje nivo šećera u krvi i pomaže u regulisanju simptoma dijabetesa. Takođe, kurkuma pospešuje i ubrzava i zarastanje rana jer ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena, stavljala se na rane i posekotine kako bi ih izlečila. ali i da se izbegne infekcija.

Pročitajte i… Kako da vežbate ako bolujete od dijabetesa?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

9. Štiti od moždanog udara i Alchajmera

Ovaj začin je ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone, te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili moždanog udara.

Dokazano je i da, na primer, da u Indiji postoji mnogo manji broj osoba obolelih od demencije, tačnije od Alchajmerove bolesti, nego u drugim zemljama sveta, a veruje se da je za to zaslužna upravo kurkuma koja se na ovim prostorima koristi u ishrani u izobilju.

Pročitajte i… Ishranom protiv demencije i Alchajmera: Namirnice za bolje pamćenje

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

10. Ubrzavanje metabolizma

Osim što leči mnoge bolesti, kurkumin je i jak antioksidans, te ubrzava metabolizam, zbog čega je ovaj začin idealan saveznik u borbi protiv viška kilograma. Ovaj začin može da uspori rast masnog tkiva i ima detoksikacijsku moć. Kurkuma, takođe, smanuje apetit, oslobađa višak vode iz organizma, te smanjuje nadutost, ali i uzbrzava cirkulaciju što pomaže da se telo oslobodi masnih naslaga i celulita.

Pročitajte i… Smršajte bez mnogo muke: Ove namirnice ubrzavaju metabolizam

Tagovi: