Kancer je izlečiva bolest koja samo ima ružno ime

by | 18 decembra, 2015

Doktor Mitko Krađozov, torakovaskularni hirurg i šef Centra za dojku u Kliničkoj bolnici „Acibadem Sistina“ prisustvovao je konferenciji Pro Femina – Zdravlje u fokusu i saopštio da je kancer zapravo bolest sa lošom reputacijom i lošim imenom, ali bolest koja može da se izleči.

Tekst priredila: Marija Milošević

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Prema statističkim podacima i svetskoj literaturi, karcinom dojke je danas u 99% slučajeva izlečiva bolest ukoliko se otkrije na vreme. Imajući to na umu, strašan je podatak da 470 hiljada žena godišnje umre od ovog malignog oboljenja i da se polovina tih slučajeva dešava u nisko i srednje razvijenim zemljama. Nedovoljna informisanost, tabu ove teme i olako shvatanje ogromnog značaja samopregleda razlog su zašto ove brojke nisu manje uprkos činjenici da je to kancer sa najvećim procentom izlečenja.

Foto: Igor Petrović

Foto: Igor Petrović

Doktor ističe da u domenu hiruške intervencije u ovoj oblasti velikih novina u poslednjih 30 godina nema, ali da su ljudi koji se bave dijagnostikom postali pravi čarobnjaci. Takođe ukazuje i naglašava razliku između našeg podneblja i onog gde se postavljaju svetski standardi, te poziva na češće kontrole od onih koje propagiraju Američki stručnjaci. Njegovo iskustvo i iskustvo njegove bolnice kaže da biologija našeg karcinoma traži radikalnije operacije.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.