Keto dijeta ima i svoje loše strane

Ova popularna dijeta može predstavljati ozbiljne rizike za dugoročno zdravlje srca

by | mart 30, 2023
Keto dijeta loše strane

Keto dijeta je prilično popularna i tema je ozbiljnih rasparava među lekarima i nutricionistima, jer izaziva ozbiljne nuspojave. Na to ukazuje studija predstavljena na American College of Cardiology’s Annual Scientific Session.

Keto dijeta pod lupom

U studiji se navodi da keto dijeta može biti povezana s višim nivoima „lošeg“ holesterola u krvi i udvostručenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Posebno se navode angina pektoris, zakrčenje arterija, srčani i moždani udari. Za ovu studiju, istraživači su definisali LCHF dijetu koja se sastoji od ne više od 25% kalorija iz ugljenih hidrata i više od 45% ukupnih dnevnih kalorija iz masti. Ovo su nazvali LCHF dijetom i „slične keto“ jer ima nešto više ugljenih hidrata i manje masti od stroge ketogene dijete. Druga grupa ispitanika je bila na „standardnoj ishrani“. U poređenju s učesnicima na standardnoj ishrani, oni koji su bili na LCHF dijeti imali su značajno više nivoe LDL ili „lošeg“ holesterola. Istraživači su otkrili da ljudi na LCHF dijeti imaju dva puta veći rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

U čemu je problem

Keto dijete su dijete koje sadrže puno masti i malo ugljenih hidrata. Toliko malo ugljenih hidrata, u stvari, da podstiče metabolizam da razgradi masti i pretvori ih u energiju. Zato su toliko popularne kod osoba koje žele da smršaju. Dakle, kako tačno keto utiče na zdravlje srca? Ispostavilo se da postoji više upalnih procesa u slučaju keto dijeta zbog većeg unosa masti. A upale su ključni faktor koji reguliše kardiovaskularno zdravlje i bolesti. Dijete bogate crvenim ili prerađenim mesom definitivno su okidač za razne upale. Osim toga, keto dijeta povećava holesterol. To je uglavnom zato što je hrana koju jedete već bogata holesterolom.

Članak se nastavlja posle reklama

No, dijeta s visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata takođe utiče na nivo holesterola, posebno ako se sprovodi duže vreme. A visok holesterol je faktor broj jedan koji dovodi do srčanog i moždanog udara. Generalno, srčani i moždani udari su povezani sa: povišenim holesterolom, upalama i TMAO (Trimetilamin N-oksid). Važno je sprečiti da se te tri stvari akumuliraju u krvotoku jer promovišu taloženje plaka na arterijama. Kada je u pitanju keto dijeta, ona podiže sva tri faktora. Kada izgubite težinu, vaš krvni pritisak opada, tako da biste pomislili da će se smanjiti i rizik od srčanih bolesti – ali nije tako.

Nisu sve ketogene dijete iste

Keto dijete može da bude dobra ako se koristi kratkoročno, za gubitak težine. Ali ne bi trebalo da se praktikuje duži vremenski period. To je preveliki stres za telo. Međutim, postoje različite vrste keto dijete i ne predstavljaju sve istu pretnju zdravlju srca. Na primer, veganska, ili biljna, keto dijete zapravo može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.

 

Članak se nastavlja posle reklama
Sewcream/gettyimages.co.uk