Sajberuvce: Da li su magnetna rezonanca i rendgen bezbedni za osobe sa implantima?

by | 9 maja, 2017

Nismo ni svesni koliko se tretmana u današnjoj medicini zasniva na korišćenju različitih vrsta energije, kao ni kako i u kojoj meri te energije utiču na kohlearni implant i onog ko ga nosi (kohlearni ili bilo koji drugi implant, kad smo već kod toga). Ovonedeljna tema su tretmani kojima Sajberuvce može biti izloženo – pod određenim uslovima, kao i tretmani koji ne nameću nikakva ograničenja osobama sa kohlernim implantima. U pitanju je nastavak teme od prethodne nedelje kada sam pisala o tretmanima koji nikako nisu preporučeni Sajberuvcima za korišćenje – zvaćemo ih „crveni” tretmani. Prateći „semafor” analogiju „žuti” tretmani su oni koji su mogući, ali uz oprez.

Foto: Pixabay

Magnetna rezonanca
Veoma zastupljena u savremenoj dijagnostici, magnetna rezonanca (na engleskom MRI) je bezbolna, izuzetno efikasna metoda pri utvrđivanju anomalija i oštećenja najfinijih nervnih struktura unutrašnjih organa i tkiva, a nije štetna.

Ipak, za osobe sa kohlearnim implantima (i bilo kojim drugim implantima) magnetna rezonaca je pregled koji može da predstavlja ozbiljan rizik zbog korišćenja magneta i magnetnih polja u procesu dijagnostike.
Zato magnetnoj rezonanci treba pristupiti sa najvećim oprezom.
Trenutno na tržistu postoji veliki broj različitih tipova kohlearnih implanata, od kojih svaka serija ima svoje karakteristike kompatibilnosti – mogućnosti ili nemogućnosti korišćenja, sa uređajima za pregled magnetnom rezonancom.

Neki implanti su kompatibilni sa određenim tipovima uređaja magnetne rezonance. Drugi implanti se mogu učiniti kompatibilnim uz manje hiruške procedure. A postoje i oni koji ninakoji način ne mogu biti prilagođeni procedurama magnetne rezonance.

Treba imati na umu i da postoji period neposredno nakon implantacije tokom kog nikako ne bi trebalo koristiti magnetnu rezonancu, čak i ako je tip ugrađenog implanta kompatibilan sa njom.

Ostatak teksta pročitajte ovde: sajberuvce.org/faq/o-implantu/da-li-su-magnetna-rezonanca-i-rendgen-bezbedni-za-osobe-sa-implantima/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.