Šta bi obavezno trebalo da znate o suplementima cinka

by | jun 25, 2020
Šta bi trebalo da znate o suplementima cinka

Ako ste upoznati s ulogom cinka u očuvanju imunološkog sistema, sigurno ste se zapitali da li i vi treba da počnete da koristite ove suplemente. Doktori, međutim, preporučuju da, ako i dalje razmišljate o unosu cinka u vidu dodataka ishrani, to uradite kroz namirnice koje obiluje njime, a ne u vidu tableta. Za taj savet postoje važni razlozi. (Pročitaj: Da li je banana dobar izbor za gubitak kilaže?)

Evo šta bi trebalo da znate o suplementima cinka, kao i na šta oni utiču.

Cink može da pospeši zdravo varenje, nervne funkcije i metabolizam.

Promene u unosu cinka u organizam mogu da dovedu do kognitivnog oštećenja i učine vas podložnim depresiji i Alchajmerovoj bolesti.

Cink je, takođe, veoma važan za obnavljanje ćelija, njihov rast i održavanje zdrave kože.

Ovaj vitamin može da se nađe u hrani kao što su ostrige, govedina, jogurt, indijski orah, leblebije, kinoa, ovsena kaša. Više o tome pogledajte OVDE.

Šta bi trebalo da znate o suplementima cinka

Prema nutricionistima dozvoljen dnevni unos cinka je 8 mg za žene i 11 mg za muškarce.

Ne preporučuje se da uzimate suplementa cinka bez konsultovanja s doktorom, zato što on može negativno da utiče na određene lekove i neka zdravstvena stanja.

Preteran unos supelementa cinka može da dovede do čak potpuno suprotnog efekta – mučnine, povraćanja, gubitka apetita, grčeva, dijareje. (Pročitaj: Potaž Sen Žermen – ukus dostojan kraljevskog nepca)

Zato, kako slučajno ne bi došlo do neželjenih dejstava, najbolji način da unesete cink u organizam jeste da se fokusirate na hranu koja je bogata njime.

Pogledajte još u Health videu ispod:

lepotaizdravlje.rsHealth