Zbog čega ne mogu da smršam? Evo ga i odgovor na pitanje koje vas možda muči

by | 25 juna, 2020
Zbog čega ne mogu da smršam?

Sve radite kako biste smršali. Poštujete sva pravila, od ishrane do treninga, ali kazaljka na vagi ni da se mrdne. Ako je tako, donosimo vam odgovor na ono čuveno pitanje „zbog čega ne mogu da smršam”…

Nutricionistkinja poznate lepotice i holivudske zavodnice Margo RobiDejna Džejms – objašnjava kako većina nas zanemaruje vrlo važne faktore koji nas koče u postizanju željene telesne težine, a pritom ne misli na zdravu ishranu i treninge. (Pročitaj: Otkrijte tajni sastojak borbe protiv viška kilograma)

Dejna naglašava kako je mršavljenje kompleksan proces i da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija.

Zbog čega ne mogu da smršam?

Da li ste znali da mnogi faktori, poput hormona, nedovoljno spavanja, upala, mikrobioma u crevima, lekova, neizraženih emocija i gena, utiču na to hoćemo li smršati ili ne. Dejna, koja već 12 godina pomaže ženama da se reše suvišnih kilograma, osmislila je jednačinu za koju veruje da će rezultirati gubitkom kilograma.

Jednačina za mršavljenje glasi: Promena masnoća u telu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + mikrobiom u crevima + upale + lekovi + neizražene emocije + geni

Zbog čega ne mogu da smršam?

Dakle, zbog čega ne mogu da smršam?

Spavanje

Nedostatak sna pojačava osećaj gladi i traži unos hrane, jer samo ugljeni hidrati i masnoće mogu podstaći rad mozga nakon neprospavane noći i nedovoljno sna.

Neizražena osećanja

Dejna ovo smatra najzanimljivijom komponentom jednačine, jer emocije uglavnom ignorišemo kad se bavimo ovom temom.

Kad su naučnici proučavali gojazne pacijente koji su čekali na operaciju želuca, otkrili su da je čak 75 posto njih imalo bar jedno teško iskustvo u detinjstvu. Ta loša iskustva uključivala su emocionalno zanemarivanje, emocionalno ili seksualno zlostavljanje, razvod roditelja, fizičko nasilje… (Pročitaj: Da li je banana dobar izbor za gubitak kilaže?)

Hormoni

Hormoni štitne žlezde imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na gojenje i mršavljenje. To su: insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin, kao i estrogen, progesteron i testosteron.

Upala

Dejna opominje kako je važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upale u vašem organizmu, kako biste ubuduće mogli da je izbegavate. (Pročitaj: Koji trening vam najviše leži?)

Pokušajte da očistite telo, pa tokom četiri nedelja izbegavajte gluten i mlečne proizvode, kako biste lakše uspostavili ravnotežu mikrobioma u svojim crevima.

lepotaizdravlje.rs Guliver/Getty images