Šta treba znati o pripremi namirnica i COVID -19: Može li kuvanje da ubije Korona virus?

Korona virus nije patogen na hrani, ali povedite računa o higijeni

by | april 14, 2020
kuvanje health korona

Do sada ste već stekli rutinu u nabavci namirnica tokom pandemije: držite socijalnu distancu, uzimate jedino što vašoj porodici zaista treba, istrljate ruke tečnošću za dezinfekciju kada izlazite – operete ih kada dođete kući i na kraju ponovo kada ostavite namirnice. POVEZANO: Zašto ljudi kašlju po hrani pretvarajući se da imaju Korona virus?

Ali, šta na kraju kada treba da jedete sve to što ste kupili u prodavnici, sveže voće, povrće ili nešto od namirnica koje se odmah jedu Ili kuvaju. Da li su bezbedne za konzumaciju takve kakve jesu i da li podrvrgavanje korona virusa grejanju tokom kuvanja, ubija isti i sprečava ga da dođe u vaš organizam.

Može li koronavirus da opstane na hrani?

“ Važno je da imate na umu jedno: nema dokaza da se COVID-19 prenosi preko hrane”, – prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti. To je prvenstveno zato što je SARS-CoV-2  primarno respiratorna bolest. (Nije kao drugi virusi koji izazivaju gastroenterološke probleme). “Korona virus se generalno prenosi sa osobe na osobu, respiratornim kapljicama” – kaže CDC. Manje je verovatno da će osoba dobiti virus tako što će dodirnuti kontaminirani predmet rukom, pa zatim dodirnuti vlastiti nos, oči ili usta. Pročitajte i: Napravite sami dezinfekciono sredstvo za ruke od samo tri sastojka

Najveća problem koji se tiče koronavirusa i bezbednosti hrane, po CDC-u, zavisi više od opšte higijene nego kontaminirane hrane – organizacija preporučuje da perete ruke sapunom i vodom 20 sekundi pre pripreme ili konzumiranja hrane, kao i da to radite tokom dana, kao i kada kinete ili idete u toalet.

Međutim, generalno, SARS-CoV-2 ne nije rizičan na površini hrane. „Generalno, zbog lošeg opstanka ovih koronavirusa na površinama, verovatno je vrlo mali rizik od širenja preko prehrambenih proizvoda ili ambalaže koji se isporučuju tokom nekoliko dana ili nedelja na sobnoj, hladnoj ili zamrznutoj temperaturi“, kaže CDC .

Kao što je rečeno, organizacija i dalje preporučuje sprovođenje istih mera za bezbednost hrane koje biste uvek trebali da sledite, kao što su držanje sirovog mesa odvojeno od druge robe, hlađenja kvarljive robe i kuvanje mesa na odgovarajućim temperaturama. A kad je reč o voću i povrću, obavezno ih očistite što pre, pre jela – dovoljno je samo vodom; nema dokaza da su bilo koje druge tehnike (poput upotrebe kombinacije sirćeta i vode) efikasnije. I nikada ne perite ništa što biste pojeli sa bilo kojim proizvodom za čišćenje bilo koje vrste.

Da li kuvanje hrane ubija koronavirus?

– Opet, iako stručnjaci tvrde da novi koronavirus nije patogen u hrani, ipak je dobra ideja da hranu spremate na odgovarajućim unutrašnji temperaturama – što to bi verovatno smanjilo mogućnost pojave virusa na hrani –  kaže dr Šeldon Kempbel,  MD, PhD, a Yale Medicine koji je vanredni direktor laboratorije za kliničku mikrobiologiju kompanije Yale. Postoji, izuzetak od toga: – dokle god hrana nije kontaminirana rukovanjem njome nakon što se ohladi – dodaje on, a piše Health. 

Urviš Patel, MPH, medicinski savetnik za eMediHealth, objašnjava da su, uopšte mnogi, virusi osetljivi na toplotu, a naročito koronavirusi opstaju kraće vreme tokom većih temperatura i većeg nivoa vlažnosti nego u hladnijim i sušijim okruženjima. Naravno, s obzirom na to da je SARS-CoV-2 tako nov, ne postoje trenutni podaci ili studije kojima bi se utvrdio temperaturni presek za inaktivaciju, ali verovatno će delovati vrlo slično kao i drugi koronavirusi. Pročitajte i: Pitali smo stručnjake: Zašto je Korona virus smrtonosniji za muškarce? (video)

Patel takođe dodaje da zbog toga „treba preduzeti sve mere razmatrajući standardne smernice za kuvanje hrane“. Prema CDC-u, one odgovarajuće temperaturne smernice za kuvanje – koje ne samo da sprečavaju rast virusa već i bakterija na hrani – uključuju unutrašnje temperature:

  • 62.7 ° C za ceo odrezak od govedine, svinjetine, teletine i jagnjetine
  • 71.1 ° C za mleveno meso, poput govedine i svinjetine
  • 73.8 ° C za svu živinu, uključujući mlevenu piletinu i ćuretinu
  • 73.8 ° C za ostatke i jela iz tepsije
  • 62.7 ° C za svežu šunku (sirovu)
  • 62.7 ° C za ribe ili kuvajte dok meso ne bude neprovidno

Još jedna bitna stavka: To što prethodno kuvate hranu ne znači da možete prestati da se brinete o pravilnoj bezbednosti hrane – Patel kaže da je neophodno da hranu rashladite u roku od dva sata nakon pripreme (koja se smanjuje na jedan sat ako je temperatura napolju iznad 32 stepeni Celzijusa). I u celini, imajte na umu ovaj temperaturni opseg: od 4 stepena C do  60 stepeni C, se smatra „zonom opasnosti“ u kojoj se hrana – kuvana ili nekuvana – nalazi na „nebezbednoj temperaturi i podstiče rast organizama“.

lepotaizdravlje.rsHealth