Putovanje u trudnoći: Šta obavezno poneti na letovanje?

by | 13 juna, 2016

prof.-dr-Aleksandra-Novakov-MilicPiše: prof. dr Aleksandra Novakov Mikić
lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije
poliklinikanovakov.com

Poliklinika Novakov logo

  

Sadržaj nesesera koji nosite sa sobom na letovanje potrebno je planirati unapred da bi se „pokrili“ svi najčešći problemi koji se mogu javiti tokom odmora. Naravno, šta nosite zavisi i kuda i kako putujete i koliko ste trudni.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Na samom početku trudnoće, do 14. nedelje može vas mučiti mučnina, pa se preporučuje da ponesete vitamin B6, dok na kraju drugog trimestra možete imati gorušicu, pa će vam dobro doći antacidi. Dakle, napravite plan i polako počnite da pakujete, planiranje je ključ kasnijeg uživanja.

Pročitajte i… Putovanje u trudnoći: Čime, kada i gde putovati na odmor?

Ukoliko imate proširene vene, otiču vam noge ili putujete avionom na dalje destinacije, dobro je da nosite neki od heparinskih gelova ili masti koje treba da mažete pre puta, laganim masiranjem od vrhova prstiju ka gore. Te kreme možete mazati dva puta dnevno, ujutro i uveče.

Šta još treba da ponesete na put pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Za gorušicu, tako čestu u drugom delu trudnoće, dobro je poneti antacide, u obliku tableta za žvakanje koje možete pogrickati tri puta dnevno, jedan do dva sata nakon jela ili pre spavanja.

Pročitajte i… Spisak obaveznih stvari za porodilište

Neki probiotik je, takođe, veoma važan sastojak vašeg nesesera, posebno za prvih nekoliko dana boravka na letovanju, ili ukoliko dođe do neprijatne dijareje, koja nije neuobičajena pojava kada se promeni način uobičajene ishrane. Zatvor, baš kao i dijareja, može biti pratilac promene ishrane, pa nije loše poneti sredstvo protiv zatvora, po mogućstvu bazirano na prirodnim sastojcima, a o vrsti se obavezno konsultujte sa svojim lekarom, da ne bi efekat bio suprotan – takva sredstva mogu da izazovu naglu stolicu i da dovedu i do kontrakcija.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko imate česte glavobolje, paracetamol je lek koji je bezbedan u trudnoći i obavezno ga ponesite i za slučaj da imate temperaturu, ali on nikako nije zamena za pregled i ako dođe do temperature, obavezno se javite lekaru.

Pročitajte i… Koji lekovi su bezbedni u trudnoći

Antibiotike nemojte piti na svoju ruku, takvoj terapiji uvek treba da prethodi konsultacija lekara i indikacija za njihovo uzimanje. Izbegavajte ibuprofen, posebno ako ste prešli 24. nedelju trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jedan od čestih problema u trudnoći je izmena sekreta, koji može biti pojačan ili može izmeniti miris i praviti neprijatnosti – bol pri odnosu ili mokrenju, svrab, čak i povećati rizik od prevremenog porođaja.

Pročitajte i… Kako lečiti prehladu i grip u trudnoći

Da biste smanjili mogućnost infekcije, ponesite sredstvo za intimnu higijenu i izbegavajte upotrebu običnog sapuna, a dobro je i, radi preventive i održavanja normalne flore vagine, posebno kod kupanja u bazenu, moru ili reci, poneti i vaginalete sa Latobacillus-om. Ukoliko često imate vaginalne infekcije, posavetujte se sa svojim ginekologom koje vaginalete da ponesete ukoliko dodje do infekcije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko koristite vitaminsku suplementaciju, ponesite dovoljnu količinu za ceo boravak, a jedan od nezaobilaznih sastojaka putnog nesesera mora biti krema za sunčanje sa visokim zaštitinim faktorom, koju treba da mažete nekoliko puta tokom dana, a posebno posle kupanja.

Pročitajte i… “Negativna mama”: Na koji način krvna grupa utiče na trudnoću?

I na kraju – ne preterujte sa aktivnostima, nemojte se umarati i unosite dovoljno tečnosti. Nemojte se izlagati suncu između 11 i 16 sati, izbegavajte đakuzi i saunu… i – uživajte u odmoru u iščekivanju najlepšeg događaja u životu.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.