Kako da obezbedite telu vitamin D tokom vanrednog stanja?

by | april 7, 2020
Vitamin D

Vitamin D je osnovni nutritivni element koji je važan za mnoge vitalne procese u telu. Osim što je povezan sa apsorpcijom kalcijuma, on nam obezbeđuje i gvožđe, magnezijum i cink. On čuva zdravlje čoveka.

Naime, vitamin D direktno utiče na pravilan rast i razvoj kostiju, sprečavajući pojavu rahitisa kod dece. Osim kod najmlađih, igra važnu ulogu u očuvanju kostiju starije generacije. Posebno je značajan kod žena kada nastupi menopauza, jer se u tom dobu povećava sklonost ka osteoporozi.

Naučno je dokazano da vitamin D reguliše nivo insulina, te je važan za zaštitu od dijabetesa. Zatim, smanjuje rizik od pojave hipertenzije, oboljenja štitne žlezde, multiple skleroze, moždanog udara i kancera. Takođe, deluje na hormon sreće, serotonin. Usled njegovog nedostatka javlja se loše raspoloženje, koje neretko prelazi u depresiju.

S obzirom da vitamin sunca, kako se često naziva, velikim delom dobijamo preko sunčevih zraka, konstantni boravak u zatvorenom prostoru zbog vanrednog stanja negativno se odražava na njegov nivo u telu.

Koliko nam je potrebno vitamina D?

Dnevne potrebe za vitaminom D zavise od godina starosti. Bebama je dovoljno oko 360 miligrama na dan. Starija deca i odrasli treba da unose 400 miligrama svakog dana. Starenjem se potreba za ovim vitaminom povećava. Za osobe koje su zašle u 7. deceniju dnevni nivo iznosi 550 miligrama.

Vitamin D

Preporučene doze mogu biti i malo veće kod dugog boravka u zatvorenom, kao što je sada slučaj kod svih građana u našoj zemlji.

Iako je toksičnost usled prekomernog unosa retka, stručnjaci savetuju da izbegavate dugoročne doze vitamina D veće od 2700 miligrama.

Znaci koji ukazuju da nam nedostaje vitamin D

Prolećni umor je karakterističan za ovo doba godine. Mnogi ljudi ne obraćaju pažnju na signale koje im telo šalje.

Promene raspoloženja, pad energije, slabost u mišićima i glavobolju ne trebate uvek da tumačite kao prolazni umor zbog smene godišnjih doba. U mnogim slučajevima oni su simptomi nedostatka vitamina D. Česte alergije mogu da ukažu na isti problem, jer dolazi do pada imuniteta.

Verovali ili ne, povećanje telesne težine je još jedan simptom. Razlog za to leži u činjenici da vitamin D pomaže telu da pravilno apsorbuje masti. Smanjeni nivo onemogućava ovu funkciju što za posledicu ima gomilanje kilograma.

Svakako, bolovi u kostima i česti prelomi su jasni znak da nedostaje vitamin D.

Kako da nadoknadite vitamin D?

Vitamin D se nalazi u određenim namirnicima. Ribe poput haringe, sardine, lososa, bakalara i tunjevine bogate su ovim elementom. Nalazimo ga i u morskim plodovima, naročito u ostrigama.

Vitamin D

Značajan izvor vitamina D jesu i pečurke, jaja, goveđa jetra, džigerica, sok od pomorandže, obogaćeni mlečni proizvodi. Dok vegani i osobe koje su intolerantne na laktozu mogu da koriste sojino mleko.

Da se ne bi javio nedostatak u organizmu, pored hrane, neophodno je da redovno uzimate i odgovarajuće suplemente.