Zašto se gojimo nakon četrdesete: Nije kriva menopauza…

by | decembar 1, 2023
Zašto se gojimo nakon četrdesete; iscrpljena žena koja pokušava da skine suvišne kilograme

Zašto se gojimo nakon četrdesete? Pitanje koje muči mnoge žene. Ispostavilo se da nije kriva menopauza, mada smo bili ubeđeni da je tako.

Često čujete da je dobijanje na težini nakon četrdesete potpuno prirodno i da je te kilograme teško skinuti. U stvari, ovo nije tačno. Međunarodna grupa naučnika je 2021. godine zaključila da od 20. do 60. godine metabolizam ostaje na istom nivou i da se tek u sedmoj deceniji usporava u proseku za 0,7 odsto svake godine. Pa zašto onda žene dobijaju na težini posle četrdesete?

Medifem®

Zašto se gojimo nakon četrdesete: Najčešći razlozi

Ne krećemo se dovoljno

Opuštanje na kauču ispred televizora, odrasla deca za kojom više ne moramo da trčimo, odlazak na posao autom ili autobusom, sedenje osam sati u kancelariji… Jednostavno se više ne krećemo dovoljno kao što smo to radili u mladosti. U ovom slučaju, čak ni dva ili tri kardio treninga nedeljno ne mogu da nadoknade nedostatak kretanja.

Hormonalni disbalans

Bolesti uzrokovane disfunkcijom štitne žlezde, smanjenim nivoom estrogena, insulinskom rezistencijom i dijabetesom su ključni faktori koji dovode do viška kilograma nakon četrdesete. Višak nekih hormona ili nedostatak drugih može značajno uticati na metabolizam, proces formiranja masnog tkiva iz hranljivih materija koje se unose hranom, kao i na njihovu distribuciju po telu.

Nije uzalud što, na primer, postoji uobičajeni izraz „kortizol stomak“. Kada se uspostavi hormonska ravnoteža, uz osnovno poštovanje pravila adekvatne ishrane i barem minimalnu fizičku aktivnost, višak kilograma će nestati.

Stres

Šta god da je uzrok povišenog nivoa kortizola, stres često prati prejedanje kao pokušaj da se oslobodimo briga. Ali brige prolaze, ali višak kilograma i navika prejedanja ostaju dugi niz godina.

Pogrešne navike u ishrani

Za formiranje loših navika u ishrani potrebne su godine. Brza hrana, gomila slatkiša i peciva, stalno grickanje između obroka, gazirani napici – sve to uzima danak. I kad se te loše navike udruže sa prethodnim stavkama, višak kilograma je zagarantovan.

Alkohol

„Bezopasne“ navike poput druženja u petak sa prijateljima uz čašu vina, film sa picom i pivom – naizgled sitnice koje zapravo dovode i do povećanog apetita i do poremećaja funkcionisanja unutrašnjih organa (pankreasa, jetre, želuca i tako dalje). Što samo po sebi doprinosi dobijanju viška kilograma.

Medifem®

Motortion/gettyimages.co.uk