Zašto vam je loše raspoloženje kada se probudite

by | maj 14, 2020
par veza seks lepota

Svi mi imamo dane kada nam je loše raspoloženje, posle buđenja. Međutim, ukoliko vam se često dešava da se budite mrzovoljni, razmislite zašto se to dešava. Možda bi trebalo da promenite svoju rutinu pre spavanja. 

Zašto nam je loše raspoloženje kada se probudimo

– Dokazi sugerišu da zbog umora svet možemo gledati kroz negativne filtere. Neutralan izraz lica ćemo verovatno doživeti kao negativan, dok ćemo humor manje ceniti. Zašto se to dešava, potpuno je nejasno. Jedna od mnogih studija govori da je regija prednjeg režnja mozga, koja obično filtrira negativna osećanja, oslabljena zbog nedostatka sna. 
Da bi vaša jutra bila veselija a vi dobro raspoloženi, pred vama je nekoliko saveta kako da se suočite sa nastupajućim danom. Naravno uz neizbežni osmeh na licu. (Pročitaj: Bebe Reksa se udružila sa terapuetom i dala par saveta o anksioznosti tokom pandemije)

Uz pomoć hrane pronađite put do dobrog sna

horoskopski znaci u izolaciji

Stručnjaci se slažu da ono što jedete uveče neće imati uticaja samo na to kako spavate, već i na to kako ćete se osećati narednog dana. Kada se probudite loše raspoloženi to može biti posledica dijete ili niskog šećera u krvi, pa je poželjno da dobro jedete pre nego što krenete u krevet. (Pročitaj: Kako se Ema Stoun bori sa anskioznošću – njene strategije (video))
– Neki ljudi su osetljiviji na nizak šećer u krvi od drugih, što znači da njihov nivo šećera u krvi može lakše da oscilira – kaže nutricionista Džeki Linč.
Previše slatkiša u ishrani, kao što su čokolada, keks, topla čokolada, alkohol ili hrana bogata rafiniranim ugljenim hidratima poput hleba, pice, čipsa i testenina, učiniće da se trenutno osećate zadovoljno, ali nivo šećera u krvi može da vam padne tokom noći. Zbog toga Linč preporučuje da večerate, otprilike, tri sata pre spavanja. (Pročitaj: Hrana koja najčešće vodi do trovanja)

Održavajte nivo magnezijuma

celer zdravlje sok

Članak se nastavlja posle reklama
Ako ste napeti i anksiozni možda če vam biti teško da zaspite. Prema Linču, ovo bi moglo da ukaže na nedostatak magnezijuma, esencijalnog minerala koji se lako troši kad ste pod stresom.
Magnezijum može da se naše u svakom tamnozelonom povrću, zato bi bilo dobro da ih svakodnevno konzumirate. Najjednostavnije je da napravite salatu od spanaća – kaže Linč.
Možete koristiti i Epsom soli koje su prepune magnezijuma, tako što ćete ih ubaciti u večernju kupku.
– Magnezijum se apsorbuje kroz kožu, smiruje nervni sistem i umiruje umorne mišiće, što je dobar preduslov za miran san. 

Ne preskačite doručak

Kako biste dan započeli osmehom uvek jedite obilan, zdrav doručak. Stručnjaci za san dr. Nerina Ramlakan i Džeki Linč se slažu da je doručak odmah posle ustajanja presudan za podizanje vašeg raspoloženja. Ne zaboravite da izbegavate rafinirane proizvode kao što su kroasani, mafini i žitarice, koji će vam podići šećer u krvi, oslabiti energiju i spustiti raspoloženje. Proteini su ključni za doručak, zato se odlučite za jaja, musli sa jogurtom, avokadom i jajima, puterom od oraha ili pasuljem na tostu od celog zrna, piše harpersbazaar.
lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty