Nordijsko hodanje je najbolja alternativa trčanju! Pitali smo stručnjaka zašto bi trebalo da probate ovu aktivnost na otvorenom

by | 22 aprila, 2021

Dragoljub Milosavljević

Nordijsko hodanje je namenjeno svima koji ne vole, ili ne mogu, da trče, a žele fizičku aktivnost. Preporučuje se i osobama sa viškom kilograma, onima koji imaju probleme sa zglobovima ili lošim držanjem, dijabetičarima, srčanim bolesnicima… U pitanju je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda. Ukratko, nordijsko hodanje donosi samo dobro, ništa loše.

Izvorno je nastalo kao letnji trening za skijaše, ali se veoma brzo proširilo na sve druge sportske i starosne grupe. Zaštitni znak nordijskog hodanja su štapovi za hodanje.

Šta je još važno da znamo o ovom vidu rekreacije na otvorenom? Na vaša pitanja o nordijskom hodanju odgovorio je Dragoljub Milosavljević, direktor “Belgrade Running Cluba”.

PITANJE 1:
Može li nordijsko hodanje pomoći da oblikujem mišiće i popravim kondiciju? Maša, Beograd

Nordijsko hodanje angažuje oko 90% mišića u telu. Poređenja radi, vožnja bicika angažuje oko 50%, a trčanje i običan hod od 30 do 45%. Pri nordijskom hodanju celo telo se angažuje sa posebnim akcentom na rameni pojas i ruke. Osim anatomskog uticaja (aktivacije mišića), nordijsko hodanje angažuje telo i na fiziološkom nivou. Puls je za 20-30 otkucaja viši u odnosu na onaj tokom običnog hoda. Sve to zajedno čini nordijsko hodanje jednistvenom aktivnošću.

PITANJE 2:
Koja je uloga štapova u nordijskom hodanju? Suzana, Kraljevo

Štapovi angažuju mišiće ruku, ramenog pojasa i trupa. Aktivnim korišćenjem štapova (odgurivanjem od podlogu), mišići se angažuju dinamičnom kotrakcijom koja, kada se hoda oko sat vremena, može da ima neverovatan rezultat u aktivaciji mišića. Pri nabavci štapova potrebno je obratiti pažnju na to da je idealna visina štapova (inače podesiva) – visina osobe x 0,68. Osim toga, važno je da su oni napravljeni baš za nordijsko hodanje. Prepoznaćete ih po tome što imaju mekane stopice na dnu, a na vrhu štapova „rukavicu” koja služi da se provuče palac i što bolje uhvati štap.

Nordijsko hodanje: Ovo je važno znati

1
Bolje za zglobove
Nordijsko hodanje je nežnije za zglobove od trčanja, zato što u njemu ne postoji faza „leta”, pri kojoj se telo dočekuje svom silom na skočni zglob. Prilikom hodanja jedna noga je uvek na podlozi. (Pročitajte i… Hodanje kao fitnes: Podignite šetnju na viši nivo!)

2
Kardio-trening
Nordijsko hodanje je kardio-trening blagog intenziteta, pri kojem nam puls nikada ne prelazi u više zone kao prilikom trčanja, već ostaje na idealnih 60% maksimalnog opterećanja. To je idealno jer se u toj fazi najviše troše masti.

3
Gipkost ramenog pojasa
Ovaj sport jača i radi i na zadržavanju gipkosti ramenog pojasa. Redovnim treninzima prevenira se povreda poznata pod nazivom „smrznuto rame”.

4
Troši više kalorija
Istaživanja su pokazala da se u slučaju nordijskog hodanja troši za oko 46% više kalorija nego pri običnom hodanju, jer je celo telo aktivirano u sinhronizovan niz pokreta. Osim toga, hod je ubrzaniji, a aktivirani su leđni, stomačni i rameni pojas.

5
Broj nedeljnih treninga
U našoj školi nordijskog hodanja treniramo tri puta nedeljno. To je idealno trenažno opterećenje koje daje rezultate i povećava kondiciju, a ne oduzima previše slobodnog vremena, što se ispostavlja ključnim za održavanje navike.

Više o treninzima nordijskog hodanja saznajte na nordijskohodanje.com ili @nordicwalkingserbia

Priredila: Jasmina Ubiparip

 

 

lepotaizdravlje.rsWavebreakmedia Ltd / iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.