Categories ZDRAVLJE

Drži vas sitim satima: Ovo je najzdraviji doručak za mršavljenje

Želite da igubite višak kilograma? Tajna je u… Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, posebno ako želite da smršate. Ali ukoliko već oko 10 ili 11 sati ponovno počinjete da osećate glad, počnite da razmišljate o tome da pametnije birate namirnice za taj najvažniji obrok u danu.

Najbolji izbor je – zobena kaša! To potvrđuje i najnovije istraživanje objavljeno u časopisu “Annals of Nutrition & Metabolism”.

Istraživanje je obuhvatilo 36 muškaraca i žena koji su bili podeljeni u tri različite grupe: prva je jela zobenu kašu za doručak, druga je jela kornfleks (kukuruzne pahuljice), a treća je preskakala doručak i pila samo vodu.

I prva i druga grupa unosile su 350 kalorija ukupno. Kroz naredna tri sata svi učesnici su morali, u više navrata, da beleže stanje sitosti, a davali su i uzorke krvi kako bi im se pratio nivo šećera i insulina u krvi. Nakon toga su svi dobili isti ručak koji je trebalo da konzumiraju sve dok se ne najedu.

Pročitajte i… Top 8 najboljih napitaka za dobro jutro

Kao što su i očekivali, naučnici su potvrdili da je grupa ljudi koja je jela zobenu kašu bila najmanje gladna tokom jutra i podneva i pojeli su i 31 odsto manje kalorija za ručak. Osim toga zobena kaša je imala najpovoljnije delovanje i kod osoba s prekomernom telesnom masom, oni su konzumirali čak 50 odsto manje kalorija tokom ručka.

Ispitanici koji su doručkovali kukuruzne pahuljice imali su, već tri sata nakon doručka, isti osećaj gladi kao i ispitanici koji su samo pili vodu (a i pojeli su jednak broj kalorija za ručak kao i osobe koje nisu ništa doručkovale).

Zbog čega je to tako Iako su ispitanici pojeli istu kalorijsku vrijednost kukuruznih pahuljica i zobene kaše? Zbog toga što se zobena kaša duže zadržala u želucu, dok kornfleks (koji ima visok nivo šećera) uzrokuje veliki porast glukoze u krvi, ali i njen brzi i nagli pad.
Ovo istraživanje samo je još jedno u nizu koje potvrđuje koliko je zobena kaša korisna ako želimo da skinemo kilograme, jer onih 31 i 50 odsto manje unesenih kalorija svakako će se osetiti i primetiti kroz duži period.

Pročitajte i… Paleo dijeta: Istopite masne naslage bez gladovanja

Zašto baš zob?

Zob i njene izvedenice poput kaše i pahuljica veoma su zdrava, ali i vrlo povoljna hrana. Ako mislite da se zobena kaša jede samo za doručak, varate se. Ona se može mešati s gotovo svim jelima, kao prilog, dodatak kuvanom povrću ili salati ili pak razne slatke verzije. Može biti i osnova zdravih dezerta, poput kolačića, piše “Huffington Post”.

Siti ste duže

Vlakna koja sadrži zobena kaša deluju tako da povećavaju volumen pojedene količine u našem probavnom sistemu, zbog čega ćete nakon zobene kaše biti duže vremena siti. Osim toga, zahvaljujući vlaknima stimulira probavu i pokretač je metabolizma pa je idealna hrana za sve one koji žele da smršaju.

Pročitajte i… Dobra ishrana umesto dijete: 10 grešaka kojima usporavate metabolizam

Snižava holesterol

Bogata zdravim vlaknima, zobena kaša ima svojstvo vezivanja masnoća za sebe te tako snižava nivo lošeg holesterola u krvi. Na taj način i štiti zdravlje srca i krvnih sudova i smanjuje rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Snižava pritisak

Od svih jela kojima možete da stabilizujete pritisak, zobena kaša je jedna od najmoćnijih namirnica. Delotvorni sastojak zobene kaše je lignan, biljna vlakna, a studije pokazuju da redovnim uzimanjem može da se snizi krvni pritisak i do 30 odsto.

Smanjuje rizik od raka

Cielozrnaste namirnice, uključujući i zobene pahuljice smanjuju rizik od raka debelog creva, pokazala je studija objavljena u časopisu “British Medical Journal”. Osim toga, studije pokazuju da zob smanjuje rizik od raka dojke, prostate i jajnika.

Foto: @thirteenthought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA