Categories Ginekologija

5 letnjih pitanja za ginekologa i 5 odgovora koje morate pročitati!

Odgovore smo potražili od lekara, dr Petra Cabunca, specijaliste ginekologije i akušerstva na Ginekološkoj klinici Narodni front.

 

Dijagnostikovana mi je vaginalna infekcija i propisana terapija vaginaletama, koju trenutno koristim. Da li je neophodno da tokom terapije izbegavam kupanje u bazenu/moru?

U toku terapije vaginalnih infekcija, kupanje u bazenu/moru nije zabranjeno, ali nije ni preporučljivo. Mora se voditi računa i koje su vaginalete u pitanju, jer se u nekim slučajevima može smanjiti dejstvo leka. Ukoliko ipak odlučite da se kupate, odmah po izlasku iz vode na suvo telo navucite čist i suv kupaći kostim i odmarajte se na čistom i suvom peškiru.

Pročitajte i…1 velika greška i 2 važna saveta kod upotrebe tampona na letovanju

 

Da li je tačno da kao preventivu vaginalnih infekcija možemo koristiti preparate (vaginalete) s probioticima?

Vaginalni probiotici“, oralni ili vaginalni, održavaju balans vaginalne flore i na taj način štite od infekcije. Laktobacili, koji se nalaze u ovim preparatima, predstvaljaju bakterije koje su normalno zastupljene u vaginalnoj flori. Održavaju normalnu kiselost vagine i štite od razvoja infekcije. Međutim, u nekim slučajevima, čak i pored njihove primene može doći do pojave infekcije, što zavisi od imunološkog stanja pacijentkinje, ali i od vrste uzročnika.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA