Categories Ginekologija, ZDRAVLJE

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porođaju koja se žene stide da pitaju

Boli li? Je li teško? Koliko traje?

Marija, koja je po prvi put postala majka, iskreno je progovorila o svom iskustvu… Ona je odlučila da progovori o svom iskustvu i da da odgovor na neugodna pitanja, zatim pitanja koja se žene stide da postave. 

“Pre trudnoće mislila sam kako će porođaj i majčinstvo doći prirodno. Tada sam dobila svoje prvo dete, Mašu, pre pet meseci – i shvatila koliko sam se prevarila.” Mlada majka objašnjava kako su glamurozne slike trudnih poznatih i slavnih glumica, pevačica definitivno jedan od razloga zašto se trudnoća čini kao nešto lagano.

 

1. Mogu li imati seksualne odnose za vreme trudnoće i da li  je osećaj čudan?

Svi lekari uglavnom savjetuju da sve dok nema teškog krvarenja za vreme trudnoće, svaka žena može uživati u seksualnim odnosima s partnerom koliko želi. Čak je i preporučeno da se seks praktikuje par nedelja pre porođaja kako bi orgazmi podstakli trudove.

“Ali, iskreno, kada ste umorni i osećate mučninu, intimnost mi nije bila ni na kraj pameti. I da, osećate se čudno, jer osećaj da imate malo biće u sebi nije nimalo privlačno, kaže mlada majka.”

 

2. Ok, kako se uopšte osećate tokom porođaja?

Netko će to opisati kao snažne udarce po celom telu, a majka objašnjava trudove ovako: znate onaj osećaj pre povraćanja? Nalet mučnine koji uništava celo telo, a znate da će sav sadržaj iz tela izaći napolje? Pa takav je meni osećaj bio, samo bolniji.

“Počinje s epizodama grčeva koji postaju sve snažniji dok više ni skakanje po lopti za porođaje više ne pomaže. Tada počinje druga faza (da, ima ih više) – ovo je osećaj jakog pritiska na donji deo tela, popraćen žarenjem (bez brige, to glava deteta koji izlazi samo razara vaginu).”

Dodaje dalje kako to srećom ne traje dugo i ostatak tela deteta samo izađe. Nakon toga se izbacuje posteljica i ako ste dobre sreće ispadne sama, a ponekad vam moraju dati injekcije kako biste je izbacili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA