Bez jojo efekta: Kako da završite sa dijetom, a da budete sigurni da se kilogrami neće vratiti?

by | 14 novembra, 2022
bez jojo efekta

Delimo jednostavan i efikasan način kako da prođete bez jojo efekta nakon dijete…

Svi koji su ikada bili na dijeti znaju da je gotovo najteže pravilno izaći iz ograničenja i zadržati težinu. Razlozi zbog kojih ljudi dobijaju na težini nakon dijete variraju u zavisnosti od individualnih okolnosti. Međutim, postoje dva faktora koja su zajednička svima. Prvo, nakon dugotrajnih ograničenja, osećamo se slobodnim i ponekad bukvalno nasrćemo na hranu koja je zabranjena u režimskoj ishrani. Ovakvo ponašanje u ishrani lako postaje navika i nastavljamo da se prejedamo i da dobijamo na težini. Otuda i naziv “jojo efekat“.

Drugo, tokom dijete sa oštrim ograničenjem kalorija, u telu se pokreće zaštitni proces, koji usporava metabolizam. Zato nakon nekog vremena na dijeti, težina prestaje da pada i prelazi u takozvanu fazu platoa. I zato, kada brzo pređemo sa ograničenja na kaloričnu ishranu, ne samo da dobijamo na izgubljenom, već često i – koji kilogram više. Dobra vest je da ovaj odbrambeni mehanizam (koji se naziva i metabolička adaptacija) nije konstantan, i kako postepeno povećavate broj kalorija, metabolizam počinje da radi ponovo kao i ranije.

Dijete bez jojo efekta

U stvari, postepeno povećanje dnevnog unosa kalorija je najefikasniji način da izađete iz bilo koje stroge dijete. Ova metoda se naziva “obrnuta dijeta“, i veoma je popularna među profesionalnim bodibilderima: pre takmičenja idu na krutu proteinsku dijetu, a zatim postepeno prelaze na normalnu ishranu, vrlo polako povećavajući kalorije.

Samo dodajte još 50-150 kalorija u svoj dnevni meni i to radite od 4 do 10 nedelja, dok ne dostignete svoju prethodnu dnevnu (ili koju preporučuju nutricionisti) normu.

Takođe je vredno napomenuti da, generalno, lekari ne preporučuju stroge dijete. One lišavaju telo neophodnih mikro i makroelemenata i često ne dovode do željenog gubitka težine. Umesto oštrih kratkotrajnih ograničenja, nutricionisti savetuju da se stalno pridržavate zdrave ishrane, pijete dovoljno vode, kvalitetno spavate i da se redovno bavite fizičkom aktivnošću.

Dijeta sto broj 5: Olakšava čišćenje jetre i žučne kese

Lepota i zdravljeGlobalStock/iStock/Getty Images Plus via Getty Images