Dijeta sa kafom: Kako ovaj napitak može da pomogne u mršavljenju?

by | novembar 10, 2022
Dijeta sa kafom

Ne čudi da je dijeta sa kafom postala veoma popularna, budući da je ovo najpopularnije jutarnje piće. Ali da li nam zaista pomaže da izgubimo težinu? I koliko je bezbedna? 

Zapravo ne postoji posebna „kafena dijeta!. A ono što možete pronaći na internetu su samo varijacije na temu (usuđujemo se da pretpostavimo, od očajnih ljubitelja kafe).

Najbezopasnija verzija sistema ishrane uključuje otprilike sledeću ishranu tokom dana:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Doručak – šolja crne kafe bez šećera i jaje;
  • Prva užina je šolja crne kafe bez šećera;
  • Ručak – lagana supa (na primer, pileća), salata, parče kuvane piletine i šolja crne kafe bez šećera;
  • Druga užina je kafa sa mlekom (ali i dalje bez šećera) i pločica od žitarica;
  • Večera – mala porcija svježeg sira (moguće sa medom).

Kao što vidite, nazvati takvu ishranu zdravom u svakom slučaju nije baš opcija. Ovo je očigledno restriktivna dijeta koja, ako se pridržavate duže od dva dana, neće učiniti ništa dobro vašem zdravlju. Međutim, ako baš želite da smršate par kilograma pre „dana X“, jedite ovako – ponavljamo – ne duže od 48 sati.

Dijeta sa kafom i zdravlje

Kao i svaka dijeta uopšte, i ova ima svoja ograničenja – i to vrlo ozbiljna. Dakle, ekspresne dijete su zabranjene za bilo kakve hronične bolesnike, kao i ukoliko imate problema sa gastrointestinalnim traktom.

Važno je posebno napomenuti da ova kafena dijeta nije prikladna za one čije je telo osetljivo na kofein. To jest, ako nakon šoljice jake kafe počnete da se tresete, imate ubrzan rad srca ili vam se tresu ruke, odustanite od dijete. Druga opcija je ako posle popijene kafe posle 14:00 ne spavate dobro ili uopšte ne možete da zaspite.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li kafa i čaj utiču na hidrataciju organizma?

Kafa u zdravoj ishrani

Može li sama kafa biti deo zdrave ishrane? Odgovor je pozitivan. Ako nemate osetljivost i probleme sa želucem ili crevima, možete piti kafu 3-4 puta dnevno bez straha za opšte dobro.

Članak se nastavlja posle reklama

Kafa ima antioksidativnu aktivnost i, prema nekim studijama, produžava život – pa ako ne sadrži šećer, to nije u suprotnosti sa zdravom ishranom. Postoje i dokazi, iako kontroverzni, da konzumiranje kofeina ubrzava metaboličke procese. Ili, jednostavnije, metabolizam. A njegov visoki energetski potencijal će vam pomoći da se više krećete tokom dana, povećavajući gubitak težine na potpuno prirodan način.

Završavamo ovaj tekst jednostavnom istinom: nijedna dijeta – sa ili bez kafe ili čaja, stroga ili ne – neće uspeti ako se ne spavate dovoljno i ne vežbate. Ne zaboravite na to, i na rezultate nećete dugo čekati.

Članak se nastavlja posle reklama
Lepota i zdravljeJasmine White/iStock/Getty Images Plsu via Getty Images