Spremne za Novu godinu: Kako da smršate 10 kilograma za tri meseca?

by | oktobar 8, 2023
kako smršati 10 kilograma za tri meseca

Kako smršati 10 kg za 3 meseca: pripremite svoju figuru za novogodišnju haljinu

Svi sanjaju o mršavljenju koje traje jako kratko, ne šteti zdravu i ima fenomenalne rezultate. Nažalost – ovakva dijeta jednostavno ne postoji. Težina se dobija postepeno, a takođe moramo sistematski pristupiti procesu mršavljenja. Izgubiti 10 kg ili više za 3 meseca jeste realan cilj koji se može ostvariti a da ne ugrozite zdravlje. Evo kako to da uradite i stanete u omiljenu haljinu za Novu godinu.

Naša telesna težina uključuje nekoliko parametara – mišićnu masu, masu masti i procenat sadržaja tečnosti u telu. Da ne biste štetili organizmu, potrebno je organizovati proces ishrane tako da se težina gubi smanjenjem tečnosti i masnog tkiva bez gubitka mišićne mase.

Da li je moguće smršati 10 kg za nedelju dana?

Da, možete, ali već u sledećoj nedelji ćete sve to dobiti nazad, jer ste, najverovatnije, ozbiljno ograničili unos kalorija. Takva dijeta ne može dugo da se drži, pa ćete vrlo brzo početi da grešite, povremeno se prejedate, budete pod stresom – a sve će to da omete  mršavljenje. Pored toga  što ima bumerang efekat, ovakva dijeta je opasna jer svesno izazivate manjak važnih nutritijenata: proteina, gvožđa, vitamina i mikroelemenata.

Kako smršati 10kg za tri meseca i ostati zdrav?

Sasvim je moguće izgubiti 10 kg za 3 meseca. U idealnom slučaju, trebalo bi da se obratite nutricionisti da vam napravi plan ishrane.  On bi trebalo da analizira vaše zdravlje, uradi neke testove i dijagnostičke preglede i napravi vam korigovan plan ishrane.

Dnevna potreba za kilokalorijama se bira uzimajući u obzir cilj i potrebnu stopu gubitka težine i zavisi od nivoa bazalnog metabolizma, što se saznaje iz  nekih manje ili više komplikovanih formula. Nakon utvrđivanja, potrebno je odabrati pravi dnevni unos glavnih nutritijenata: proteini, masti i ugljeni hidrati. Ovo se opet ne određuje proizvoljno, već na osnovu vaših testova. Recimo, ako postoji visok nivo mokraćne kiseline, na primer, onda ćemo ograničiti fruktozu. Ako nađemo nizak procenat mišićne mase i nedostatak proteina, onda ćemo raditi sa enzimima i apsorpcijom proteina.

Neophodno je uraditi testove pre izbora dijete, jer je kršenje homeostatskih parametara našeg tela može da nas omete u mršavljenju. Recimo, osoba ne može da izgubi težinu ako postoji nedostatak gvožđa ili je štitna žlezda usporena.

Prilikom mršavljenja preporučljivo je da budete pod nadzorom specijaliste.

Kako izgleda plan mršavljenja za žene?

Unos kalorija za žene na dijeti obično je ograničen na 1200 ili 1500 kalorija, zavisno od trenutne kilaže i cilja. Povećava se unos proteina, masti i ugljeni hidrati su u velikoj meri smanjeni. Sportistkinje dobijaju malo drugačiju ishranu jer je njima neophodan unos ugljenih hidrata.

Kako smršati 10 kg za 3 meseca – zlatna pravila

1. Ujutro – na prazan stomak popijte čašu vode na sobnoj temperaturi.

2. Jedite samo u vreme obroka – tri glavna i jedna popodnevna užina. Razmak između njih neka bude 3,5 do 4 sata najmanje. Između pijte samo vodu

3. Vaš kalorijski unos ne bi trebalo da bude manji od vašeg bazalnog metabolizma, posebno ako se bavite sportom/fitnesom. Znači – žene ne bi smele da idu ispod 1.200 kalorija dnevno

4. Uvek kombinujte meso/ribu/živinu sa povrćem, kako bi se bolje apsorbovalo

5. 1 komad voća dnevno je dovoljan da dobijete unos fruktoze.

Prostockstudio/istock/gettyimagesplus