Mršavljenje bez napora: Šta jesti pre spavanja da izgubite težinu

by | jun 15, 2024
Mršavljenje bez napora: Šta jesti pre spavanja da izgubite težinu

Mršavljenje bez napora nije mit. Večera je važan obrok kao i doručak i ručak, tako da ga ne treba preskakati. Ali, ako želite da smršate, važno je šta jedete za večeru. 

Bez ugljenih hidrata, proteina, mediteranska, japanska, vegetarijanska, intervalna, ketogena… Ima toliko dijeta. I sve se on epo nečemu razlikuju. Jedne podrazumevaju konzumaciju određene količine proteina, masti i ugljenih hidrata, druge isključivanje određenih namirnica iz ishrane, a treća jedenje u određenim intervalima u toku dana.

Ali većina dijeta ima jedan zajednički cilj: da nas održe u dobroj formi. Poseban porast pažnje na njih primećuje se u proleće, uoči otvaranja sezone kupanja i odmora. Želimo da izgledamo vitko i da se osećam samouvereno kako u prozračnim odelima tako i u otvorenim kupaćim kostimima. Ali da li se uvek morate ograničiti da biste bili u formi? Ne, kažu stručnjaci. Možete izgubiti težinu sa zadovoljstvom i bez napora. I u tome će vam pomoći supa koju treba da jedete za večeru.

Članak se nastavlja posle reklama

Najbolja večera za mršavljenje bez napora

„Sami pojedite doručak, podelite ručak s prijateljem, a večeru dajte neprijatelju.“ Tako glasi narodna poslovica koja sugeriše da nije dobra ideja previše jesti pre spavanja. Posebno za one koji žele da izgube težinu. Istovremeno, ne preporučuje se gladovanje ili oslanjanje isključivo na nemasni jogurt ili krišku jabuke. Ali šta ostaje? Supa. I to domaća.

 Zašto treba jesti domaću supu uveče

Glavne prednosti domaće supe su sledeće:

  1. Pripremljena je od prirodnih proizvoda bogatih korisnim mikroelementima (meso, riba, povrće, žitarice);
  2. Sadrži puno vode, zbog čega se stomak brzo puni, a osećaj gladi nestaje bez unosa velike količine štetnih kalorija.
  3. Ima (sa izuzetkom supa koje se služe hladne) visoku temperaturu, pa se ne može brzo jesti. Za formiranje osećaja sitosti bitno je i trajanje uzimanja hrane. Kada se brzo napunimo pljeskavicom ili sendvičem, ili bilo kojom brzom hranom, rizikujemo da dođemo u situaciju da se osećaj sitosti još nije javio, a stomak je već pun.

Kako napraviti nisko kaloričnu supu

Da bi supa bila ukusna, ali istovremeno laka za probavni sistem, potrebno je da se pridržavate nekoliko preporuka:

Članak se nastavlja posle reklama
  • Odrežite vidljivu masnoću i kožu sa mesa. Dajte prednost niskokaloričnim namirnicama (piletina, ćuretina, kupus, artičoka, biber, šargarepa, biserni ječam, proso i pirinač);
  • Prilikom prženja povrća koristite minimalnu količinu biljnog ulja.

Međutim, čak i ultrapolarna jela kao što je ova supa koja potpomaže mršavljenje, mogu naškoditi telu. Na primer, osobe sa hipertenzijom ne bi trebalo da dodaju so u supu kada je spremaju. Da ne bi ispala bljutava, možete je začiniti prirodnim začinima, biljem ili belim lukom. A lekari savetuju ljudima sa poremećenim metabolizmom purina da izbegavaju jake supe od goveđuh kostiju.

Deagreez/gettyimages.co.uk