8 razloga zašto vam masti trebaju u ishrani

by | 18 oktobra, 2023
masti u ishrani

Šta god da ste do sada mislili, znajte: masti vam trebaju u ishrani! Bez njih, vaš organizam pati

Decenijama, masti u ishrani su bile centar brojnih debata nutricionista. Od dijete sa niskim sadržajem masti do demonizacije određenih vrsta lipida, bili smo na toboganu informacija o ovom esencijalnom nutrijentu. Međutim, realnost je da su masti od vitalnog značaja za naše zdravlje i dobrobit, i vreme je da proslavimo njihovu osnovnu ulogu u svakodnevnoj ishrani.

8 razloga zašto su vam  neophodne masti u ishrani

Masti obezbeđuju energiju

Masti su gorivo za telo (sadrže 9 kalorija po gramu, u poređenju sa 4 kalorije koje imaju ugljeni hidrati i proteini). Umereni unos masti je neophodan jer zasićuju, sprečavaju depresiju i popravljaju tkiva.

Masti štite organe

Takozvana visceralna mast okružuje i čuva vitalne organe kao što su srce, jetra, creva i bubrezi od oštećenja.

Masti u ishrani pomažu hormonalni balans

Neophodne su za proizvodnju steroidnih supstanci i njihov nedostatak dovodi do neplodnosti ili nedostatka seksualne želje. U tom smislu, esencijalne masne kiseline Omega 6 (linolna) i Omega3 (alfa-linolenska) su vrlo značajne. Ovo su masti koje  moraju biti u ishrani, jer naše telo nije sposobno da ih sintetiše. Trebalo bi da unesete između 12 i 22 g. dnevno. Kako postići unos? Sa šakom oraha, 100 g sardina ili 1 kašikom ulja.

Masti brinu o zdravlju mozga

60% mozga je masno. Za pravilno funkcionisanje, uzimajte linolnu kiselinu (pomaže moždanim ćelijama da rastu i povezuju se) i izbegavajte trans masti (one modifikovane u industriji) koje mogu sprečiti pravilno formiranje neuronskih membrana. Prvo ćete naći u biljnim uljima, prirodnim orašastim plodovima, avokadu, semenkama i semenkama suncokreta.

Masti u ishrani obezbeđuju apsorpciju vitamina

One transportuju, skladište i povećavaju dostupnost vitamina rastvorljivih u mastima. Tačnije vitamina A, koji štiti vid, i D, koji brine o imunološkom sistemu. Njihov glavni izvor u ishrani? Ulje jetre bakalara. Masnoća takođe pogoduje asimilaciji vitamina E, prisutnog u maslinovom ulju, žitaricama, orašastim plodovima i povrću, i K, koji jača kosti i obezbeđuje adekvatnu koagulaciju.

One poboljšavaju krvni pritisak

Konzumacija Omega 3 masnih kiselina, koje se, između ostalih namirnica, nalaze u masnoj ribi, školjkama i algama, u okviru uravnotežene ishrane, pomaže u kontroli nivoa krvnog pritiska.

Termoregulacija

Ispod kože nalazi se potkožna mast. Ovo sprečava telo da gubi toplotu i čini ga otpornim na nagle promene temperature.

Masti pomažu zarastanje

Lipidi su deo ćelijskih membrana i doprinose stvaranju novog tkiva. Pored toga, vitamin A u mastima pomaže u popravljanju sluzokože i kože i podstiče otpornost na infekcije.

Koji su izvori dobrih masti u ishrani?

Zdrave masti u ishrani su mono- i polinezasićene (omega 3 i 6 i oleinska kiselina) i nalaze se u maslinovom ulju, orasima i masnoj ribi.

Marian Vejcik/istock/gettyimagesplus