Hrana koja produžava život: Nije teško doživeti stotu

by | jun 10, 2024
Nova pravila za stogodišnjake: Hrana koja produžava život

Ako želite da živite što duže i da sačuvate zdravlje, maksimalno povedite računa o ishrani. Koja je to hrana koja produžava život?

Zašto je meso najbolje jesti samo na praznicima, koje ulje je najzdravije i šta vam pomaže da živite duže? U nastavku ćete pronaći odgovore na sva ova važna pitanja koja mogu da vam produže životni vek.

Hrana koja produžava život: Ovo su osnovna pravila

1. Nije neophodno da jedete meso svaki dan

Problem s mesom je način na koji se životinje uzgajaju. Retko ko od nas ima priliku da jede meso životinja koje pasu na livadi u ekološki zdravoj sredini.  Problem je što se životinje ne hrane travom ili čak senom, već žitom. A lipidni sastav zelenih listova i zrna je fundamentalno drugačiji. Odnosno, kravlje meso iz velike stočarske proizvodnje je skoro čista omega-6.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada bi krava pasla na livadi, njeno meso bi sadržalo mnogo više omega-3. U idealnom slučaju, odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina u našoj ishrani treba da bude 1:1. Dakle, možete jesti crveno meso, ali dovoljno je da to radite povremeno.  Mnogo bolji izbor je riba,ali divlja, ne ona iz ribnjaka. Morska riba obiluje dragocenim omega-3 kiselinama.

2. Pazite koje ulje koristite

Suncokretovo i kukuruzno ulje su gotovo čista omega-6. Za zdravlje  i dugovečnost mnogo je bolje maslinovo ili laneno ulje. Ali laneno ulje, koje je podložno brzoj i jakoj oksidaciji, nikada ne treba zagrevati. Možete pržiti samo na maslinovom ulju: ono se uglavnom sastoji od oleinske kiseline, koja ima samo jednu dvostruku vezu, pa je mnogo stabilnija. Ali bolje je ništa ne pržiti. Ako je ikako moguće. Inače, maslinovo ulje sastavni je deo najzdravije ishrane na svetu – mediteranske.

3. Koliko vam vode zaista treba?

istin aje da bez vode ne možemo da živimo i da je preko 65% našeg tela sačinjeno od vode. Ali svi smo mi različiti i nemamo svi iste potrebe za vodom. Ako se pitate koliko vode treba da pijte dnevno, treba da se oslonite na subjektivni osećaj. Samo telo će vam reći…

Članak se nastavlja posle reklama

I to nije sve… Nažalost, pravilna ishrana nije dovoljna ako želite da doživite stotu zdravi. Moraćete da povedete računa i o ostalim životnim navikama. Prvenstveno, budite stalno u pokretu, ništa nas tako brzo ne postara kao vizička neaktivnost. Ne mora to da bude aktivno bavljenje sportom, dovoljen su svakodnenve šetnje, plivanje, lagane vežbe istezanja, vožnja bicikla… Samo se pokrenite.

I smejte se. Što češće. Okružite se dobrim ljudim akoji vam znače i koji vam izmame osmeh na lice čim ih ugledate. Usamljenost je pogubna i za mentalno i za fizičko zdravlje.

Članak se nastavlja posle reklama
mediaphotos/gettyimages.co.uk