Nemojte ih jesti leti: 7 namirnica koje izazivaju prekomerno znojenje

by | jun 22, 2024
Nemojte ih jesti leti: 7 namirnica koje izazivaju prekomerno znojenje

Neke popularne namirnice najbolje je izbegavati tokom najtoplijih dana leta, jer mogu izazvati prekomerno znojenje. A koje su to namirnice, saznaćet u nastavku. 

Ako primetite prekomerno znojenje, toplota možda nije jedini krivac. Neke namirnice takođe izazivaju pojačano znojenje zbog svog termogenog dejstva (kada se takva hrana razgradi u telu, deo se oslobađa kao toplota). U nastavku ćete saznati koju hranu je najbolje izbegavati u najtoplijim letnjim danima ako ne želite da se pojačano znojite.

Ova hrana izaziva prekomerno znojenje

1. Slana hrana

Kada jedete hranu s visokim sadržajem natrijuma, vaše telo je prinuđeno da se oslobodi viška soli kroz znoj. Zato je slana hrana na vrhu liste namirnica koje treba izbegavati na vrućini. Ovo uključuje slane grickalice kao što su čips ili štapići, mnoge konzervisane namirnice (posebno konzervisanu ribu i povrće), sosove itd.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Prerađena hrana

Prerađenoj hrani obično nedostaju vlakna i enzimi potrebni za pravilno varenje. Ove namirnice sadrže i velike količine masti, što dodatno otežava varenje. I svaki put kada se telo trudi da svari tešku hranu, znojenje se povećava. Najčešća prerađena hrana uključuje brzu hranu, masnu pecivu (kao što su pite ili kroasani) i smrznutu prerađenu hranu.

3. Piće koja sadrže kofein

Kofein utiče na centralni nervni sistem, povećava broj otkucaja srca i krvni pritisak. Nakon toga, telo počinje da imitira reakciju leta ili borbe, budi znojne žlezde. Toplota tople kafe ili čaja takođe povećava telesnu temperaturu, uzrokujući da se još više znojite. Zato je po toplom vremenu bolje izbegavati pića koja sadrže mnogo kofeina. Ovo uključuje kafu, čaj (zeleni i crni), energetska pića i mnoge vrste gaziranih pića.

4. Alkoholna pića

Alkohol takođe povećava broj otkucaja srca i telesnu temperaturu, što znači više znoja. Štaviše, što više pijete, više se znojite (čak i ako je to koktel ili gazirano piće sa ledom).

Članak se nastavlja posle reklama

5. Začinjena hrana

Jela sa ljutim začinima takođe izazivaju znojenje – zbog efekta pečenja bukvalno varaju vaš centralni nervni sistem, terajući telo da pokrene mehanizam za hlađenje.

6. Slatkiši

Namirnice sa visokim sadržajem šećera i ugljenih hidrata (a to su skoro svi postojeći deserti) proizvode značajan termički efekat jer ih je telu prilično teško da ih razgradi. Pored toga, slatka hrana izaziva oštre skokove šećera u krvi, što takođe uzrokuje jako znojenje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Hrana sa visokim sadržajem proteina

Proteinske namirnice takođe imaju visok termogeni efekat – oslobađaju deo energije koju sadrže u vidu toplote. Pored toga, kada jedemo puno proteina, urea se proizvodi kao nusprodukt varenja. A telo ga se oslobađa znojem. Dakle, meso i riba po vrućem vremenu mogu vam dati „dvostruki udarac“ tako što ćete se mnogo znojiti.

Farknot_Architect/gettyimages.co.uk