Saveti nutricioniste: Skrivene kalorije – gde se one zaista kriju i kako da ih izbegnemo? (I deo)

by | 17 februara, 2021
skrivene kalorije

Skrivene kalorije… Gde se one zaista kriju, kako da ih izbegnete, otkriva naš nutricionista Marija Đurković

Kako prepoznati skrivene kalorije?

Na ovo pitanje danas vam odgovara naš nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara). Kako je ovo obimna tema, čitaćete o njoj i naredne srede. Danas, za početak, ona vam otkriva kako da prepoznate višak kalorija koji unosite kroz pića. Evo šta su tečne kalorije i kako da smanjite njihov unos.

Kada sami odlučite da smršate, to obično izgleda tako što svu pažnju usmerite na hleb, testa, slane grickalice, slatkiše… Ukratko, da u širokom luku treba da zaobiđete kesicu sa čipsom, svesni ste u svakom trenutku, ali šta je sa kalorijama koje popijete u toku dana? Da li su i one pod kontrolom? (Otkrijte i: Saveti nutricioniste: Šta kada se gojim i od vazduha?)

Prepoznajte tečne kalorije

Problem je što većina ljudi napitke ne smatra kalorijama. Čim ustanu skuvaće veliku šolju kafe, ali da li će sa njom uneti 0 kcal ili 260 kcal, zavisi od toga kako su je pripremili. Kasnije će tokom dana popiti i čašu soka, pa još jednu kafu, pa će uveče u nekom izlasku popiti toplu čokoladu i eto nas na 500 kcal koje su došle iz čaše. Ko bi rekao? Kalorijski opseg prosečne žene koja želi da smrša je između 1400-1500 kcal, tako da verujem da vam ovde nije potrebno dodatno pojašnjenje.

Moj savet vam je da pijete čistu nezaslađenu kafu, bez dodatka mleka ili šlaga, a ako i stavljate mleko, neka bude sa manjim procentom masnoće i u maloj količini. Oni koji nikako ne mogu da se naviknu na gorku kafu, neka šećer zamene stevijom. (Pročitajte i: Saveti nutricioniste: Koje je voće i povrće najzdravije?)

Koja pića sadrže najviše kalorija?

Izdvojila sam neke od najčešćih napitaka sa informacijama o količini kalorija, tako da dobijete uvid u to koliko vam okvirno kalorija ode na ono što popijete. Kada tome dodate i ono što pojedete, sigurno će vam biti mnogo jasnije koliko kalorija zaista unesete u toku dana. Pogledajte!

Nutricionista Mara