Da li vas privlače različiti recepti, ali mrzite guljenje, seckanje i ceđenje sastojaka? Ovi kuhinjski trikovi olakšaće proces kuvanja i početnicima i iskusnim kuvarima, štedeći vreme i trud.
Nedavna istraživanja su pokazala da mladi ljudi smatraju da je kuvanje zdrave hrane izazovan zadatak – veruju da proces zahteva mnogo truda, vremena i pažljivog planiranja. A to baš i nije tako.
Kuhinjski trikovi koji šete trud i vreme
Kako napraviti svež sok kod kuće
Narandže, limuni, limete i drugi agrumi bogati su vitaminom C koji jača imunološki i nervni sistem i pozitivno utiče na stanje kostiju, zuba i kože. Dodavanje soka bogatog vitaminom C u hranu bogatu gvožđem poput pasulja, sočiva, lisnatog povrća, semena i orašastih plodova takođe pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa.
Članak se nastavlja posle reklama
Ali nije uvek lako izvući maksimum iz voća, bukvalno i figurativno. Jednostavno zapecite voće u mikrotalasnoj pećnici 10-20 sekundi da bi se lakše ogulilo, što će takođe olakšati ceđenje soka. Zatim iscedite pulpu kroz sito da dobijete što više tečnosti, a da semenke ne uđu u piće.
Kako brzo iseckati luk
Luk je osnovna namirnica u mnogim jelima i važna zdrava hrana, sadrži flavonoide zdrave za srce i podržava probavni sistem. Međutim, seckanje crnog luka uopšte nije prijatno. To možete učiniti brže na sledeći način: prepolovite luk od vrha do dna. Zatim odrežite koren i vrh i skinite ljusku sa luka. Nakon toga, nožem ga isecite na tanke kriške.
Kako brzo oljuštiti beli luk
Članak se nastavlja posle reklama
Beli luk daje jelima jedinstvenu aromu, tako da se sadržaj soli, koji povećava krvni pritisak i negativno utiče na zdravlje, može bezbedno smanjiti. Organsko jedinjenje alicin daje ovom povrću jedinstven miris, ukus i zdravstvene prednosti, uključujući snižavanje krvnog pritiska i holesterola.
Ali guljenje belog luka mnogima je najmanje omiljena aktivnost. Evo šta treba da uradite da biste ubrzali proces: Odsecite oba kraja čena belog luka, stavite ih u teglu i snažno protresite. Kora će se odvojiti, ostavljajući oguljene kriške koje se mogu iseckati, narendati ili zgnječiti.
Članak se nastavlja posle reklama
Kuhinjski trikovi: Kako oljuštiti bundevu
Bundeva je divana namirnica koja sadrži vitamin A i druge supstance korisne za kožu. Istraživanja su takođe povezala karotenoida koji se nalaze u bundevi sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i poboljšanom funkcijom pluća. Međutim, tvrda kora sprečava mnoge da koriste ovo povrće u svojim kulinarskim eksperimentima.
Nakon pranja bundeve, potrebno je da odsečete ivice i isecite je na velike kriške. Mogu se peći do pola, kada kora omekša i može se odvojiti u tankom sloju nalik papiru. Ovo će eliminisati potrebu za sečenjem žilave kože nožem i izbacivanjem viška pulpe. Ili čak možete pripremiti jelo direktno u „loncu“ od bundeve, sa koje treba samo da odsečete vrh i uklonite semenke. Inače, seme se takođe može očistiti od vlakana i ispeći u rerni. Dvostruka korist!
Članak se nastavlja posle reklama
Kako oguliti avokado i šta učiniti ako plod nije zreo
Avokado je bogat vitaminom E i mononezasićenim mastima, koji snižavaju nivo holesterola i smatraju se idealnim izvorom antioksidanata luteina i zeaksantina. Pronaći zreo avokado nije uvek lako, a još je teže oguliti plod ako nije zreo. Da biste ubrzali proces zrenja, stavite avokado pored banane – ovaj metod funkcioniše sa drugim povrćem i voćem.
Meki avokado prepolovite po dužini, a zatim okrenite dobijene polovine u suprotnim pravcima – jezgro treba lako da iskoči. Ako avokado još uvek nije zreo, izvadite košticu, umotajte svaku polovinu u plastičnu foliju za mikrotalasnu pećnicu i pecite avokado u mikrotalasnoj dva minuta. Zatim stavite avokado pod mlaz hladne vode. Meso možete odvojiti kašikom od kore.
Članak se nastavlja posle reklama
Kako brzo oljuštiti kuvana jaja
Jaja sadrže esencijalne mikronutrijente kao što su proteini, vitamin D i vitamini B, koji su važni za mentalno zdravlje. Oni koji više vole da jedu ovaj proizvod za doručak duže zadržavaju osećaj sitosti, što značajno pomaže u procesu mršavljenja. Postoji samo jedna loša strana jaja: sitni komadići ljuske koje je teško ukloniti.
Ovaj kuhinjski trik pomoći će vam da lakše oljuštite jaja. Prvo ohladite jaje pod hladnom vodom, a zatim ga razbijte i pronađite najveći komad napuknute ljuske, koji bi sa sobom trebalo da povuče male izlomljene delove. Ako se to ne dogodi, uklonite ljuske sa vrha i dna jajeta i okrenite strane po stolu. Nakon ovog jednostavnog pokreta, kora će se lakše ukloniti.