Minestrone supa – toliko bogata korisnim nutrijentima da je zovu i eliksir dugovečnosti

by | jul 29, 2021
Minestrone supa Šta za večeru

Minestrone supa je pravi “koktel” minerala i vlakana, zahvaljujući mnoštvu različitih vrsta povrća i mahunarki. A posebno to važi za ovaj recept jer on dolazi od Dena Bjutnera, novinara, producenta, pisca i istraživača, autora termina Plave zone.

Plave zone su lokacije na planeti Zemlji na kojima živi najdugovečnije stanovništvo. Dakle, ako je iko proučavao detalje o tome koji nutrijenti su najvažniji za zdravlje i dugovečnost – to je Bjutner. Ima li bolje preporuke da probate ovu supu?

Pogled u kuhinju Dena Bjutnera

U njoj ćete pronaći mnoštvo povrća, mahunarki i žitarica celog zrna. A sve pomenute namirnice izuzetno su bogate vlaknima. Den smatra da je upravo optimalan unos vlakana jedna od najvažnijih prehrambenih navika koje podržavaju dugovečnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Zašto?

Zato što su vlakna ključna u održavanju zdravlja probavnog sistema, koji je – opet – povezan sa zdravim imunitetom.

Upravo je Den taj koji je ovu supu nazvao eliksirom dugovečnosti. Ali, nemojte da vas ovako ambiciozan naslov uplaši: u pitanju je veoma jednostavan recept za fantastičnu i veoma jednostavnu – minestrone supu.

Članak se nastavlja posle reklama

Denova minestrone supa sastoji se od tri sorte mahunarki i šest vrsta povrća – a sve to hrani dobre mikroorganizme u našim crevima čitavom paletom različitih vlakana. Recept ćete pronaći na njegovom sajtu pod nazivom Sardinijska minestrone supa – a mi je ovde donosimo u sasvim malo prilagođenoj verziji, kako bismo na pravi način zamenili sastojke koje nisu lako dostupni na našim pijacama i marketima.

Minestrone supa po receptu Dena Bjutnera

Potrebno (za 8-10 porcija):

Članak se nastavlja posle reklama
  • 1/2 šolje šarenog pasulja (može i iz kozerve)
  • 1/2 šolje osušenog i oljuštenog boba (možete ga zameniti graškom, svežim, zamrznutim ili iz konzerve)
  • 1/3 šolje kuvane leblebije (može i iz konzerve ili teglice)
  • 3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 beli luk (žuti ili srebrenac), iseckan
  • 2 šargarepe, oljuštene i iseckane na kockice
  • 2 štapića celera, iseckana na kockice
  • 2 kašičice izgnječenog belog luka
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • 3 bela krompira, oljuštena i iseckana
  • 1 ½ šolja anisa, iseckanog
  • ¼ šolje listova svežeg peršuna, iseckanog
  • 2 kašike iseckanog svežeg lišća bosiljka
  • 2/3 šolje testenine po izboru
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • ¼ šolje sitno narendanog sira pekorino romano

Priprema:

1. Ocedite mahunarke i dobro ih isperite. Ako koristite sušene mahunarke, nemojte zaboraviti da ih potopite preko noći, a zatim prokuvate i prvu vodu prospete.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Ugrejte 3 kašike maslinovog ulja u velikoj šerpi za supu na srednjoj temperaturi. Dodajte crni luk, šargarepu i celer, pa prodinstajte, često mešajući, dok povrće ne omekša i dobije žućkastu boju, oko 5 minuta. Dodajte beli luk i propržite ga dok ne pusti miris, oko 20 sekundi.

3. Umešajte paradajz pelat, krompir, anis, peršun, bosiljak i mahunarke. Dodajte dovoljno vode da sve to pokrije (oko 6 do 8 šolja).

Članak se nastavlja posle reklama

4. Pojačajte vatru dok supa ne prokuva, a zatim je smanjite na minimum i ostavite je da se krčka, poklopljena, dok mahunarke ne omekšaju. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode. Supa treba da se kuva otprilike 1 ½ sata.

5. Umeštajte pastu, pa začinite solju i biberom. Ako je potrebno, dolijte još malo vode. Nastavite da lagano krčkate supu, poklopljenu, dok testenina ne omekša, oko 10 minuta.

6. Supu poslužite uz dodatak svežeg začinskog bilja i narendanog sira.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Mediteranska supa od leblebija: Tako jednostavna a tako savršena

EzumeImages / iStock via Getty