Šta vaš doručak otkriva o vama?

by | maj 31, 2017

Možda nismo „ono što jedemo“, ali naš izbor hrane ipak mnogo govori o nama. Da li ste radoznali da saznate šta vaš uobičajeni doručak otkriva o vašoj ličnosti?  

Foto: Ali Inay /unsplash.com

Smuti:

Osobe koje dan započinju smutijem obično su veoma efikasne. One žele da na najbrži i najjednostavniji način urade ono što je najzdravije za njihov organizam. Verovatno ste zainteresovani za nove saplemente koji su se pojavili na tržištu, pažnju će vam zadržati tekst o „prečicama“ do vitke linije, a kada birate rekreaciju, odlučićete se za onu koja je najefikasnija za onaj deo tela koji želite „da dovedete u red“. Volite da u vašem životu vlada red, pa i po cenu da postane pomalo dosadno. Zato, kada pravite svoj jutarnji smuti, pokušajte da se igrate različitim ukusima, vrstama zeleniša, proteina, masnoća, mleka… Neka pravljenje smutija postane vaša mala jutarnja rutina, tokom koje ćete uživati u samom procesu, umesto da uvek iste sastojke strpate u blender, popijete na brzinu i izjurite iz kuće.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Joseph Gonzalez /unsplash.com

Jaja:

Uživate kada se osećate dobro u svom telu i ne žalite da uložite malo više vremena da biste se posvetili sebi. Bilo da kuvate jaja za energizujuću salatu ili ih mutite za omlet, koji je u vašoj verziji pravi mali gastronomski doživljaj, volite da započnete dan zdravom dozom proteina, kako biste imali dovoljno energije da se maksimalno posvetite svom poslu. Po svoj prilici, posao vam je veoma važan, a njegovo obavljanje zahteva da budete intenzivno uključeni i aktivni (bilo mentalno ili fizički). Pokušajte da malo razmrdate uobičajenu rutinu tako što ćete ponekad pripremiti nešto barem malo drugačije – npr. tortilju u španskom stilu (sa jajima i krompirom) ili potpuno drugačije – recimo, čija puding.

Nešto iz pekare:

Verovatno smatrate da ste „jači i od sudbine“ te da i nije toliko važno šta jedete, jer se svakako odlično osećate. Ukoliko uživate u pecivu iz pekare ili bureku – to je ok (setimo se one priče da Francuskinje mogu da jedu sve i da budu vitke zato što uživaju u svakom zalogaju, te ne preteruju u količini). Međutim, ukoliko na putu do posla svratite u pekaru i bez mnogo razmišljanja kupite bilo šta, i to pojedete bez ikakvog razmišljanja a kamoli uživanja u ukusima, čisto da možete da precrtate doručak na svojoj „to do“ listi – to nije dobro za vas. Vreme je da stavite sebe na prvo mesto u svom životu i da počnete da radite ono što je dobro za vas, umesto da po ceo dan jurišate zato što drugi nešto očekuju od vas i pri tom zaboravljate na sopstvene potrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Milada Vigerova /unsplash.com

Musli/čija puding:

Ukoliko uveče potopite pahuljice ili čija semenke kako bi one ujutro bile spremne za doručak – vi ste definitivno osoba koja voli da planira unapred. Vas bi svako poželeo u blizini u kriznim situacijama (verovatno u svojoj tašni uvek imate i flastere, i vlažne maramice i nešto da se pregrize ukoliko nekome u vašoj okolini „padne šećer“…). Da vam ne bi dosadio uvek isti doručak, razmotrite ideju da ponekad pripremite „omlet mafine“ koje možete nekoliko dana čuvati u frižideru ili ih čak i zamrznuti pa koristiti kada poželite da promenite uobičajeni doručak.

Članak se nastavlja posle reklama

Ne doručkujete:

Ako ste odlučili da preskačete doručak kao deo strategije „kratkoročnog posta“ (eng. intermittent fasting) – verovatno ste osoba koja voli da prati trendove. Uvek iščitavate nove naučne studije, u potrazi ste za vestima na temu kako da postanete što zdraviji, pregledate nove postove na blogovima… To je dobra osobina, međutim, obratite pažnju na to da pre nego što se „zakačite“ za novi trend, prvo istražite sve činjenice. Takođe, bolje bi bilo da verujete sopstvenom osećaju nego naučnim saznanjima. Ako ste, zbog posta, stalno gladni i bez energije – obradujte sebe doručkom. Eksperimentišite. Osluškujte svoje telo.

Foto: Tamara Bellis /unsplash.com

Članak se nastavlja posle reklama

Samo kafa:

Dobro jutro, pčelice! Istrčavate iz stana (ili obližnjeg kafića) sa šoljom kafe za poneti, jurite na posao, a mozak vam zuji punom parom otkako ste otvorili oči. Veliki ste sanjar, večito pravite nove poslovne planove a zatim ih munjevitom brzinom izvršavate. Sve je to fenomenalno, međutim, nemojte potpuno zaboraviti na sopstvenu dobrobit i zdravlje. Ukoliko vašem organizmu zaista prija jutarnja kafa – to je ok, međutim, ukoliko bi mu više prijao okrepljujući doručak, ali jednostavno nemate vremena da ga napravite – onda ovo i nije dobar izbor za vas. Pokušajte da se probudite ujutro 20 minuta ranije i da u svoju jutarnju rutinu isplanirate i doručak.