Evo zašto vam je kosa stalno masna

by | 3 novembra, 2023
uzroci masne kose

Ako ne otkrijete koji su uzroci masne kose, teško da ćete ovoj pojavi stati na put. Otkrijte zašto se vaša kosa tako brzo masti

Izuzetno je frustrirajuće kada otkrijete da se vaša kosa masti samo dan nakon pranja. Ne samo da je masna kosa neprivlačna, već može biti i fizički neprijatna – svrab, neprijatan miris… Ako ovo zvuči kao poznata borba, na pravom ste mestu. Otkrijmo zajedno zašto vam je kosa stalno masna i kako to da sprečite.

Uzroci masne kose: Zašto je kosa stalno masna?

Problem: Hormoni

Proizvodnja ulja, bilo da se radi o skalpu ili licu, uglavnom je pod uticajem hormona. Ako imate previše masnu kožu i vlasište, potražite šampon i balzam koji je formulisan za masnu kožu glave. Ukoliko to ne pomogne, porazgovarajte sa deratologom kako biste uradili hormonalne testove i videli da li to izaziva problem.

Uzroci masne kose: Previše često perete kosu

Svaki put kada perete kosu, uklanjate prirodna ulja. Možda mislite da je to dobra stvar – i jeste, ali samo u određenoj meri. Prečesto pranje kose šalje signal vašem telu da proizvodi više ulja kako bi nadoknadio ono što je izgubljeno. Kosu bi trebalo da peretejednom u tri do četiri dana. Postojaće blagi period prilagođavanja kada smanjite učestalost (da, vaša kosa će postati dodatno masna), ali malo šampona za suvo pranje može pomoći. Već kroz nekoliko nedelja situacija će biti bolja.

Problem: Preterujete sa balsamom

Danas je gotovo nemoguće zamisliti pranje kose bez balsama, ali ako ga stavljate previše ili ne ispirate dovoljno dobro, možda ćete završiti sa masnom kosom. Drugi krivac može biti prečesto dubinsko kondicioniranje vaše kose ili korišćenje dubokog balzama na vlasištu umesto da nanosite balsam samo na vrhove kose.

Uzroci masne kose: Koristite previše ulja za kosu

Ako koristite mnogo proizvoda za stilizovanje, možda niste ni svesni koliko ulja dodajete na svoj skalp. Na primer, kreme za stilizovanje, gusti balzami i teški serumi ili sprejevi za sjaj mogu doprineti da se kosa više masti.

Problem: Vaša kosa je suviše tanka

Ako imate jako tanku kosu, na nju mogu ostaviti slično dejstvo čak i proizvodi koji nisu teški ili masni.  Potražite proizvode koji su posebno formulisani za ovaj tip kose. Ovi proizvodi ne samo da će vam pomoći da sprečite da vam se vlasište i kosa maste, već će vam dati više volumena.

Uzroci masne kose: Prekomerno znojenje

Bez obzira da li često idete u teretanu, živite u vrućoj klimi ili ste jednostavno skloni znojenju, to sigurno može dovesti do masne kose. Znoje se na vlasištu meša sa sebumom i to stvara neku vrstu uljane mrlje na vašoj kosi. Ako vežbate ili se znojite samo u posebnim situacijama, nanosite pre njih suvi šampon – to će upiti znoj i sprečiti da se kosa dodatno masti.

 

golubovy/istock/gettyimagesplus