Influenserka i lični trener savetuje: 5 saveta kako da imate savršeno izvajanu guzu?

by | avgust 15, 2020
vežbe snage

Influenserka i lični trener Australijanka Sofi Alen postala je poznata zahvaljujući svom poslu i izgledu. Ova 30-godišnja dama posebno je ponosna na svoje obline i mišićavo telo. Da postigne ovaj cilj trebalo joj je, kako sama kaže, skoro godinu dana. Sada ima ono o čemu je oduvek sanjala. Njen recept za sve one koji žele da imaju savršeno izvajanu guzu ne razlikuje se previše od onoga što smo već naučili o treniranju i oblikovanju tela, ali njena kombinacija ishrane, treninga i pravilnog odmaranja možda bude nešto što će upravo vama odgovarati.

– Oblikovanje i izgradnja mišića je proces koji zahteva vreme, a najčešće traje između četiri do osam meseci – objasnila je Sofi na na svojoj web stranici. (Pročitaj: Zategnuta i čvrsta zadnjica? Da, naravno! (video))

Kako kaže, rezultate mogu svi da ostvare, ali moraju da se pripreme na novi stil života. Kao na primer (a ovo niste sigurno očekivali) da jedu više.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Soph Allen (@sopheallen) on

Kako da imate savršeno izvajanu guzu?

Sofi ovih peta stvari smatra ključnim za uspeh:

1. Vrsta treninga

Progresivno preopterećenje je metoda treninga snage koji postepeno povećava stres na određene delove tela tokom vežbanja. Da biste dobili jače i veće mišiće, jače i gušće kosti, ligamente, tetive i hrskavice, potrebno je proći kroz progresivno preopterećenje.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ako stalno radimo iznova isto, to za mišiće s vremenom neće biti izazovno i oni će prestati da rastu – objasnila je Sofi.

2. Promene u ishrani

– Kad postepeno povećavate unos hrane, rezultati brže dolaze – kaže Sofi i poručuje da jedete od 100 do 200 kalorija više nego što biste inače pojeli. Naravno vodite računa šta jedete. Birajte namirnice koje su bogate proteinima.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Soph Allen (@sopheallen) on

3. Vreme

Da biste dobili „izvajane“ mišiće potreban je trud, ali i vreme. To zahteva strpljenje.

Članak se nastavlja posle reklama

– Ljudima je potrebno vreme da se ugoje ili da skinu kilograme, ništa drugačije nije ni kada želite da izgradite mišiće. Za dugotrajne rezultate, morate imati dugoročan plan – priča Sofi.

4. Fokus na pravi izbor vežbi

Kako kaže Sofi, nema potreba da trošite vreme radeći vežbe za one delove tela koje ne želite da preoblikujete.

Članak se nastavlja posle reklama

– Za rast mišića je važnije dizanje tegova nego kardio. Radite iskorake, mrtvo dizanje, podizanje karlice (hip thrust) i slične vežbe kojima je cilj jačanje guze. (Pročitaj: Roleri su ponovo u modi!)

5. Odmor

Oporavak mišića je jednako bitan kao sve već pomenuto. Da bi mišići rasli, treba im osigurati odmor.

– Ljudi podcenjuju san i odmor. Spavajte osam sati tokom noći, uzimajte magnezijum i lagano šetajte – poručuje Sofi.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored toga unošenje puno vode, istezanje pre i nakon treninga, kao i korištenje sauna i tople kupke takođe mogu mnogo da pomognu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Soph Allen (@sopheallen) on

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images